8-tal

Donderdag 8-2-2018 Het Dikke Torentje - En Passant 4

Deze keer geen chronologisch verslag, omdat ik de prestaties van de afzonderlijke spelers wil benadrukken. Wel is de volgorde van de spelers volgens het wedstrijdverloop. En Passant had gekozen voor een tactische opstelling, die goed uitpakte.

Hans Gevaert speelde op bord 6 een redelijke partij, deed ook een aantal logische zetten, maar werd door het jongste lid van bekende Reichardt schakers, de op ELO veel sterkere speler, geconfronteerd met een diepere kennis van de opening. Zonder echt slecht te spelen, ging hij er misschien toch wel iets te snel af.

Martin speelde ook al tegen een op papier sterkere tegenstander, al was het verschil beperkt en bewees het in hem gestelde vertrouwen door een moeiteloze remise met zwart, met de Robatsch verdediging. Het verrast blijkbaar de tegenstanders, want zowel intern als extern is het succesvol.

Kees en Burg speelden op bord 1 en 2 partijen die je mocht verwachten, vanwege de tactische opstelling zaten daar niet de besten.

Toch mag daar wel als kritische noot aan toegevoegd worden, dat het enigszins moedeloos ogende Bunschotense slachtoffer van Burgs Witte Leeuw in het achteraf door Fritz bekritiseerde te ver doorgevoerde offergeweld een verrassende escape had gehad.

Dan Bert Jan op bord 4, een compliment hoe hij bijzonder rustig de sterkere tegenstander in diepe tijdnood bracht en hem vertwijfeld naar een niet bestaande winst liet zoeken. Een hele mooie remise.

Rien maakte bij zijn debuut de verwachting waar, door op vechtlust een zwaarbevochten remise uit het vuur te slepen.

Wat is sport zonder emotie? De liefhebbers kwamen aan hun trekken. Met 3,5 punt en twee beter staande partijen, leek het Dikke Torentje het wel te gaan winnen.

Daarbij moet wel gezegd worden, dat Jan Denkers mooie stand nog wel complex was en hij de kunst van een statistisch verantwoorde tijdsverdeling nog niet optimaal beheerst. Te veel twijfelt hij mijns inziens  tussen twee varianten, die vaak beiden goed zijn. Misschien niet de beste, maar goed genoeg. Op ons niveau worden partijen beslist door fouten en niet door de perfecte strategie. Hij vertrouwt op zijn gave om onder tijdsdruk ook goede zetten te doen. Weliswaar bracht hij zijn tegenstander in dit geval langzaam ook in tijdnood, maar die had inmiddels een vals vrijpionnetje gecreëerd. Door tijdnood deed Jan vanzelfsprekend niet meer de beste zetten, evenals de tegenstander en dan wordt de uitslag een loterij. In ons geval een niet !

Geen nood, want onze interne lijstaanvoerder had op bord 3 een redelijke tegenstander, die hij wel zou moeten kunnen hebben. Op zijn Dirk Jans speelde hij een goede partij. Prachtige vrijpion, tegenstander hopeloze pionnen en sterk paard tegen slechte loper. Een kwestie van uittikken ! En dan de tijd seconden tegen half uur ! Dirk Jan claimde zonder bril zelfs een keer ten onrechte de overwinning, maar ipv 0.00 stond er 0.08 helaas.

B08ea7a1 8Ec8 44Ce 9E9b 75D2f5ab9144

Dirk Jan Toren naar D8 !! Maar helaas hij hoorde mijn gedachten niet

Op zet 50 was het denk ik en er zouden er nog zeker 50 gespeeld worden. Op een gegeven moment koos Dirk Jan voor de lastigere tactiek. Dat kan gebeuren en winnen werd lastiger, maar het verlamde hem, geen goede zet deed hij meer. Desondanks leek het remise, ondanks de tijdnood, waar beiden in verkeerden. De captain van Bunschoten stelde het ook voor, na misschien wel de derde zetherhaling. Nog even iets proberen zei een Koelewijn telg luidop ! Hij offerde zijn loper en Dirk Jan trapte erin, zijn paard stond in de weg om het pionnetje nog te achterhalen.

Voor mensen, die niet drinken een lastig avond om in slaap te vallen!

 

 

Donderdag 11-1-2016 Leusden 1 - Het Dikke Torentje

 

IMG 7563

Onze laatste kans om te promoveren, tegen het op papier sterkere Leusden. Nadat we de klok ingedrukt hadden gingen de meesten koffie halen. Kwam er iemand naar ons toe. “Jullie zijn toch van Het Dikke Torentje? Ik heb slecht nieuws!”. Hij vertelde dat hij al gewonnen had van Bob Kat, in 7 zetten. Bob moest de avond helemaal uitzitten met zijn glunderende tegenstander en een glas bier! We waren echter niet aangeslagen, want het werden overal mooie lange partijen. Beter stond het bij Burg, Jan Denkers en Martin. Niets aan de hand bij Jacob, Hans en Kees. Alleen Dirk Jan had een vervelende dubbelpion en had misschien al snel in een offer en eeuwig schaak moeten vluchten.

Gedurende partij lieten de beter spelers hun winstkansen voorbijgaan. Burgs eerste externe “Zwarte Leeuw” leverde stukwinst op, maar besloot veel pionnen in te leveren voor winstkansen, die er wel waren, maar hij moest ook een zet of 40 doen met minder dan een minuut. In de overeengekomen remise, was de slotstelling echter glad gewonnen. Dat overkwam ook Jacob, die eerst moest vechten voor remise in tijdnood, dat ook bereikte, maar ook in de slotstelling volkomen gewonnen stond.

Ondertussen hadden Jan en Martin hun betere stand niet kunnen verzilveren en gaven Hans en Kees slordig een pion weg.

Een 6-2 nederlaag en een goede middenmoter positie in het vooruitzicht was de nieuwe realiteit.

 

 

Donderdag 7-12-2017 Het Dikke Torentje - Oud Zuylen 4

IMG 3370

De 6-2 nederlaag tegen Oud Zuylen 4 was geflatteerd. We wisten dat het tegen de mede koploper niet eenvoudig zou worden. Het drama begon al op bord 1, waar Jacob zich in zijn favoriete Franse opening liet verrassen door een loper offer op h7. Over en uit in 9 zetten. Drama. Kees speelde een vlotte remise en Bert Jan riep zelfverzekerd dat hij ging winnen. En dat deed hij ook. Zijn tegenstander rokeerde niet en dat brak hem op. Er kwamen allerlei matedreigingen in de stelling en in paniek zette hij ook nog eens de Dame op koningslijn. Over en uit. Zo was de stand weer gelijk en kon het nog alle kanten opgaan. Hans stond een stuk voor en had een geweldige aanval op de koningsstelling en ook nog ruim tijd voordeel. Echter hij zag op een gegeven moment niet meer hoe verder en raakte het spoor bijster. Zag paar keer mat in 2 over het hoofd en als klap op de vuurpijl gaf hij op terwijl op dat moment nog steeds mat in 2 mogelijk was. Heel jammer. Dirk Jan was ondertussen in vliegende tijdnood gekomen en ging in slechte stand door de klok. Bleek achteraf dat de klok verkeerd was ingesteld, er werd geen tijd bijgeteld. Bij Jan Denkes voltrok zich ook een klein drama. In gelijke stand zette hij de koning en toren op de loper lijn, wat hem een kwaliteit en uiteindelijk de partij koste. Jan van Katwijk stond een pion achter in een toreneindspel. Zijn tegenstander manoeuvreerde net iets handiger. Onduidelijk of Jan het ergens remise had kunnen houden. Het lichtpuntje wat we nog hadden was Martin. Hij kreeg de Leeuw tegen, een voor hem onbekende opening. Kwam geweldig onderdruk te staan, maar wist zich miraculeus te bevrijden. Kwam een pion voor te staan in een loper paard eindspel. Mogelijk was het ergens nog gewonnen maar uiteindelijk bleek de ene pion voor niet voldoende. Een zware nederlaag, maar volgende keer is teamcaptain Burg er weer bij.

 

Donderdag 16-11-2016: Wijdemeren 1 -Het Dikke Torentje 1 

IMG 6699

 

De foto vooraf symboliseert de hoop, zouden we cadeautjes krijgen zo vlak voor de Sint. De verwachting was, dat 6-2 mogelijk moest zijn op basis van de ELO, maar de  bal is rond of in schaaktermen, met dames op het bord weet je het nooit.

Eigenlijk is er weinig te vertellen, behalve dat het hele team goed geconcentreerd speelde in het kleine kleuterklasje van deze bijna niet te vinden mini club, waar na afloop een lekker glas whisky gedronken kon worden.

Al snel stond iedereen beter en speelde dit zonder risico te nemen bekwaam uit. 7-0 en alleen Burg nog.

Hij stond slechts weinig beter in de zeer complexe stand, maar hoewel hij daardoor soms de winnende zet mistte buitte hij het tijdsvoordeel goed uit (na 10 zetten 1.20 om 26 minuten, na 20 zetten 50 om 7). Op de laatste zet was het verloren en mede daardoor ging de tegenstander door de vlag.

8-0, een historische overwinning in de 2e klas voor HDT en op weg naar de titel !

 

 

 

Donderdag 26-10-2016: Het Dikket Torentje 1 - Ons Genoegen 1

Vooraf wisten we niet wat te verwachten tegen Ons Genoegen. Op de KNSB rating lijst leek het een promotieklasse team. Het verhaal kwam later, er waren nog slechts 2 heel sterke spelers over en de rest waren spelers van het naar de 3e klasse gedegradeerde 2e team.

We zouden het dus van de lagere borden moeten hebben, maar ook wij hadden daar een paar honderd ELO punten ingeleverd door invallers.

In ons nieuwe onderkomen, waar de rust zou kunnen heersen, als we net als andere verenigingen de gewoonte zouden kunnen hebben om de nabespreking of informele partijvormen in het andere zaaltje te doen.

IMG 6625

Al na een kwartier waren er een aantal zaken duidelijk. Burg offerde op bord twee 2 pionnen, maar in plaats van een aanvallende partij, kwam hij tegen een speler die dit al 50 (!) jaar kende en werd gedwongen tot zetherhaling. Toen hij naast zich keek, zag hij Jacob tegen hun sterke eerste bordspeler (waar hij vorige keer van won!)  eigenlijk al hopeloos een kwaliteit achter staan.

De rest van de borden was minder duidelijk, maar er was nergens een goede stand te zien.

Op bord 3 was Kees de volgende die snel klaar was, hij had zich keurig ontworsteld aan de druk van zijn enigszins te voorzichtig spelende tegenstander, maar in de stelling, waarin hij wat minder ruimte had, bleef het toch lastig manoeuvreren. Toen hij blunderde was het gelijk uit. 1/2 -2 1/2 !

Hans Geveart stond technisch verloren, kwaliteit achter en kwetsbare koningstelling, maar gaf de moed niet op tegen een tegenstander, die zich geen plan leek te kunnen maken.

Bob, op het laatste moment ingevlogen als invaller en onze prijswinnaar van de beste externe prestatie, stond gelijkwaardig tot beter, maar ruilde wat te veel en kwam wat minder te staan.

Pieter Jan en Hans van der Molen, de andere invallers hadden het niet makkelijk en er moest gevreesd worden.

IMG 6629

Dirk Jan stond zeker niet beter, maar de hoop was, dat het geluk wat aan zijn kont hangt de laatste tijd nog even bleef hangen.

Opeens kenterde het. Bob stond gewonnen en maakte het degelijk af ! En Hans tegenstander bezweek aan een gebrek aan plan en gaf alles weg. Toen ook Dirk Jan won en Hans en Pieter Jan zeer taai bleken en prachtige remises behaalde, hadden we onze eerste overwinning op weg naar het kampioenschap !!