Jan Overbeek
Het Jan Overbeek Toernooi
http://www.baarnseschaakvereniging.nl/dick-de-graaf-wint-jan-overbeektoernooi/#more-14338)

En ja, daar waren we op het rapidtoernooi, Jan van Katwijk, Bob Kat, Burg de Man, Jan Denkers en ik. We hadden er zin in en er waren 88 spelers dus 11 groepen van 8.  Pascal Losekoot was de organisator en arbiter.

Maar…….in welke groep zat Jan nu?  Zijn naam werd niet omgeroepen en……Jan kon niet meer meedoen.

Jan had weliswaar betaald en was ingeschreven maar had zich bij binnenkomst niet gemeld (en dat is niet in de reglementen terug te vinden). Heel vervelend en Jan ging dan maar weer naar huis en schaatsen kijken dus het begon voor ons met een domper. Dick de Graaf was winnaar van groep 1 en dat was een loodzware groep dus een superprestatie met 6 uit 7.

 

Groep 4 / Burg

Burg had van tevoren aangegeven niet voor de winst te komen maar ging de partijen noteren om van de reacties op de witte of zwarte leeuw te leren.

Aan het eind van de dag gaf hij aan veel geleerd te hebben van de wijze waarop tegenstanders in groep 4 zijn zetten behandelde.

Voor zijn doen daardoor een magere score van 2,5 uit 7 maar noteren kost veel tijd en die heb je niet bij rapid.

Voor de komende partijen tegen Burg kan je met zijn hernieuwde kennis maar beter goed uitkijken voor zijn leeuw en de eigen geitjes niet te snel laten opeten.

IMG 7728

Groep 6 / Martin

De indeling was op ratingvolgorde en aangezien ik de laagste was qua rating in mijn groep 6 verwachtte ik een taai dagje.

De eerste pot speelde ik tegen de hoogst genoteerde na zijn remise-weigering zette ik hem mat met nog 3 seconden op de klok.

Verder geen remises maar winst of verlies en voor de 7e en laatste ronde stond ik aan kop met 4 uit 6 (en er waren met 3,5 dus de laatste ronde werd beslissend).

Mijn tegenstander had 1 punt en was de laagst genoteerde en kwam tot mijn stomme verbazing niet opdagen. Erg jammer om zo het 5e punt te moeten verdienen.

Maar goed; wel 1e en 25 euro verdiend die we later met een wijntje in Baarn alweer verbrast hebben.

DSC 1708 800X533

Groep 8 / Bob & Jan

Bob had bijna de hoogste rating in zijn groep 8 (waar Jan ook in zat) en was achteraf ook enigszins teleurgesteld met 3 punten.

Daar had meer in gezeten als hij wat meer de tijd had genomen; Bob laat zich naar eigen zeggen teveel door de tijd opjagen.

Toch keek hij wel tevreden terug want er waren geen grote fouten gemaakt en gewoon “goede potten schaak”.

C3c31a55 4419 487C Bbbe 53Ff5285f7ff

 

Jan van Katwijk was ook de laagste qua rating in zijn groep 8 dus ook voor hem zou het strijd worden. Dat werd het ook; in het onderlinge duel met Bob moest hij het afleggen en verder speelde Jan veel remises. Toch was hij met 3,5 gedeeld 3e.

En zo gingen we eind van de dag vermoeid weer terug al zal het fietstochtje van Baarn naar Eemnes wel goed gedaan hebben voor Bob en Burg.Volgend jaar weer maar nu eerst het kroegentoernooi snelschaak in Amersfoort voor 4-tallen op zondag 4 maart a.s.  Er is al zeker een team van Jacob, Burg, Bob, Martin en Jan D. gaf aan misschien mee te doen dus als er meer belangstellenden zijn is daar wellicht een 2e viertal van te vormen.

Martin