8-tal

Donderdag 7-12-2017 Het Dikke Torentje - Oud Zuylen 4

IMG 3370

De 6-2 nederlaag tegen Oud Zuylen 4 was geflatteerd. We wisten dat het tegen de mede koploper niet eenvoudig zou worden. Het drama begon al op bord 1, waar Jacob zich in zijn favoriete Franse opening liet verrassen door een loper offer op h7. Over en uit in 9 zetten. Drama. Kees speelde een vlotte remise en Bert Jan riep zelfverzekerd dat hij ging winnen. En dat deed hij ook. Zijn tegenstander rokeerde niet en dat brak hem op. Er kwamen allerlei matedreigingen in de stelling en in paniek zette hij ook nog eens de Dame op koningslijn. Over en uit. Zo was de stand weer gelijk en kon het nog alle kanten opgaan. Hans stond een stuk voor en had een geweldige aanval op de koningsstelling en ook nog ruim tijd voordeel. Echter hij zag op een gegeven moment niet meer hoe verder en raakte het spoor bijster. Zag paar keer mat in 2 over het hoofd en als klap op de vuurpijl gaf hij op terwijl op dat moment nog steeds mat in 2 mogelijk was. Heel jammer. Dirk Jan was ondertussen in vliegende tijdnood gekomen en ging in slechte stand door de klok. Bleek achteraf dat de klok verkeerd was ingesteld, er werd geen tijd bijgeteld. Bij Jan Denkes voltrok zich ook een klein drama. In gelijke stand zette hij de koning en toren op de loper lijn, wat hem een kwaliteit en uiteindelijk de partij koste. Jan van Katwijk stond een pion achter in een toreneindspel. Zijn tegenstander manoeuvreerde net iets handiger. Onduidelijk of Jan het ergens remise had kunnen houden. Het lichtpuntje wat we nog hadden was Martin. Hij kreeg de Leeuw tegen, een voor hem onbekende opening. Kwam geweldig onderdruk te staan, maar wist zich miraculeus te bevrijden. Kwam een pion voor te staan in een loper paard eindspel. Mogelijk was het ergens nog gewonnen maar uiteindelijk bleek de ene pion voor niet voldoende. Een zware nederlaag, maar volgende keer is teamcaptain Burg er weer bij.

 

Donderdag 16-11-2016: Wijdemeren 1 -Het Dikke Torentje 1 

IMG 6699

 

De foto vooraf symboliseert de hoop, zouden we cadeautjes krijgen zo vlak voor de Sint. De verwachting was, dat 6-2 mogelijk moest zijn op basis van de ELO, maar de  bal is rond of in schaaktermen, met dames op het bord weet je het nooit.

Eigenlijk is er weinig te vertellen, behalve dat het hele team goed geconcentreerd speelde in het kleine kleuterklasje van deze bijna niet te vinden mini club, waar na afloop een lekker glas whisky gedronken kon worden.

Al snel stond iedereen beter en speelde dit zonder risico te nemen bekwaam uit. 7-0 en alleen Burg nog.

Hij stond slechts weinig beter in de zeer complexe stand, maar hoewel hij daardoor soms de winnende zet mistte buitte hij het tijdsvoordeel goed uit (na 10 zetten 1.20 om 26 minuten, na 20 zetten 50 om 7). Op de laatste zet was het verloren en mede daardoor ging de tegenstander door de vlag.

8-0, een historische overwinning in de 2e klas voor HDT en op weg naar de titel !

 

 

 

Donderdag 26-10-2016: Het Dikket Torentje 1 - Ons Genoegen 1

Vooraf wisten we niet wat te verwachten tegen Ons Genoegen. Op de KNSB rating lijst leek het een promotieklasse team. Het verhaal kwam later, er waren nog slechts 2 heel sterke spelers over en de rest waren spelers van het naar de 3e klasse gedegradeerde 2e team.

We zouden het dus van de lagere borden moeten hebben, maar ook wij hadden daar een paar honderd ELO punten ingeleverd door invallers.

In ons nieuwe onderkomen, waar de rust zou kunnen heersen, als we net als andere verenigingen de gewoonte zouden kunnen hebben om de nabespreking of informele partijvormen in het andere zaaltje te doen.

IMG 6625

Al na een kwartier waren er een aantal zaken duidelijk. Burg offerde op bord twee 2 pionnen, maar in plaats van een aanvallende partij, kwam hij tegen een speler die dit al 50 (!) jaar kende en werd gedwongen tot zetherhaling. Toen hij naast zich keek, zag hij Jacob tegen hun sterke eerste bordspeler (waar hij vorige keer van won!)  eigenlijk al hopeloos een kwaliteit achter staan.

De rest van de borden was minder duidelijk, maar er was nergens een goede stand te zien.

Op bord 3 was Kees de volgende die snel klaar was, hij had zich keurig ontworsteld aan de druk van zijn enigszins te voorzichtig spelende tegenstander, maar in de stelling, waarin hij wat minder ruimte had, bleef het toch lastig manoeuvreren. Toen hij blunderde was het gelijk uit. 1/2 -2 1/2 !

Hans Geveart stond technisch verloren, kwaliteit achter en kwetsbare koningstelling, maar gaf de moed niet op tegen een tegenstander, die zich geen plan leek te kunnen maken.

Bob, op het laatste moment ingevlogen als invaller en onze prijswinnaar van de beste externe prestatie, stond gelijkwaardig tot beter, maar ruilde wat te veel en kwam wat minder te staan.

Pieter Jan en Hans van der Molen, de andere invallers hadden het niet makkelijk en er moest gevreesd worden.

IMG 6629

Dirk Jan stond zeker niet beter, maar de hoop was, dat het geluk wat aan zijn kont hangt de laatste tijd nog even bleef hangen.

Opeens kenterde het. Bob stond gewonnen en maakte het degelijk af ! En Hans tegenstander bezweek aan een gebrek aan plan en gaf alles weg. Toen ook Dirk Jan won en Hans en Pieter Jan zeer taai bleken en prachtige remises behaalde, hadden we onze eerste overwinning op weg naar het kampioenschap !!