8-tal

 

19-mei-2014 Hoogland 3 Het Dikke Torentje 1

Halverwege de wedstrijd  klonk in de snikhete zaal dat er een sensatie dreigde. Eigenlijk wel leuk, dat we die status hebben bereikt, dat een goede ploeg als Hoogland dat zegt. Terug naar de wedstrijd, die sensatie zat er aanvankelijk niet in. Hans op bord 8 won kinderlijk eenvoudig al snel een kwaliteit en was vastbesloten om naar 8 uit 8 te gaan. Ron, die zijn debuut maakte dit jaar volgde zijn voorbeeld en won ook de kwaliteit. Beide spelers zouden dat materiële voordeel ook de hele avond houden. Op de rest van de borden, gebeurde er niet veel, behalve bij Roel, die op bord 5 weer een echte Roel aanval plande en ook al snel ons eerste punt binnenhaalde. Snel werd die winst door een remise gevolgd van poulemaat Ger Oosterman, die weer eens een degelijk potje speelde. Op de topborden was Dirk Jan bezig met een leuk potje, waar hij in mijn inschatting wel goed uit zou komen. Kees stond lekker en Burg had groot ruimtelijk overwicht tegen het door hem als zwak geziene Scandinavisch. Jacob op 4 deze keer, stond saai met een afruilvariant van het Frans, dan weet je normaal wel dat het goed zit. Opeens verloor Kees echter min of meer uit het niets, de concentratie leek niet optimaal. Ook Dirk Jan stond opeens slecht en omdat Burg zijn tegenstander inmiddels platgedrukt had, was het opeens 2.5 – 2.5. Er leek niets aan de hand, hoogstens Jacob zou remise kunnen worden. Toen zag Ron echter een pionruil over het hoofd en kon zijn kwaliteit meer niet voorkomen, dat de tegenstander een dame haalde. Gelukkig heeft Hans dit seizoen wel bewezen, dat hij dit soort partijen extern gewoon winnend uitspeelt en ook Jacob won toch nog vrij makkelik, dus zonder puntverlies gebleven !

 

10-apr-2014 Het Dikke Torentje 1 Oud Zuylen 6

 

Hoewel het eigenlijk niet mis kon, tegen het op de lage borden zwakke Oud Zuylen, moest het eerst nog maar gebeuren. Al snel bleek, dat we van Oud Zuylen niet veel te vrezen hadden. Bert Jan dacht dat die in een sprookje terecht was gekomen zo slecht was de tegenstand en ook de borden om hem heen stonden al snel riant. Ook op de topborden zag het er allemaal ongevaarlijk uit voor de aanstaande kampioen. Toch was het niet Bert Jan die als eerste klaar was, want zijn tegenstander was van het type ook met 4 stukken minder heb ik kans en hij bestudeerde de varianten ook nog eens lang. Roel wees een remise aanbod af en bijna direct daarna blunderde zijn tegenstander en stond de eerste 1 op het blaadje. Vrij snel daarna kwam Ger op 2-0. Voor zijn vrouwelijke tegenstandster, was dit een paar niveaus te hoog.  Op bord 1 kwam Jacob als volgende melden, dat de punten binnen waren, de tegenstander gaf op voordat hij mat stond. Nog 1 puntje en de champagne kon ontschroefd  worden ! De punten stroomden snel binnen , Bert Jan, Dirk Jan en onze topscorer Hans ( 7 uit 7 !) zorgden voor een snelle 6-0. De laatste twee partijen wat meer aandacht, Kees vanwege het leuke mat, zie diagram.

Kees Oudzuylen

En tenslotte Burg, die zich maar af bleef vragen, wanneer zijn tegenstander een zwakte zou vertonen die hij om zich heen zag. Niet al te scherp spelend, omdat hij dacht dat dat niet nodig was. Echter de tegenstander speelde goed en het bleef min of meer gelijkwaardig. Burg sloeg echter de remise offers af, omdat hij de unieke 8-0 wilde halen. Daarbij nam hij te veel risico, dat bekwaam werd afgestraft. Toch een geweldig resultaat van het team, dat het volgend jaar op een hoger niveau wel weer moeilijk zal krijgen, maar dat is van later zorg en het kampioenschap werd daarna gepast gevierd.

Schaken Foto: Pascal

 

21-mrt-2014 En Passant 5 Het Dikke Torentje 1

 

Virtueel kampioen ! In een geweldige vechtsfeer, met veel kleine onenigheidjes, was te merken, dat het om de titel ging. En Passant had een aanmerkelijk sterker  team op de been gebracht als het begin van het seizoen en was qua rating sterker.  We stonden al binnen een kwartier met 1-0 achter, doordat Pieter Jan in een soort vertraagd herdersmat liep. dat bij goede verdediging alleen twee pionnen en twee schaakjes op zou moeten leveren. Maar toen hij met zijn koning de verkeerde kant op liep ging het snel fout. Na 12 zetten was onderstaande stelling bereikt en konden de stukken weer in de doos.

Hofelt Ep

Iets was waarschijnlijk aan zijn onervarenheid in het extern spelen te wijten was. Toch wel een domper, maar toen ik mijn eerste rondje langs de borden ging, zag ik wel een aantal positieve zaken. Jacob stond een kwaliteit voor, Hans van der Molen stond weer prachtig en ook Bert Jan stond heel goed. Kees daarentegen had in een verder gelijkwaardige stelling een geïsoleerde pion. Burg stond complex als altijd en ook bij Ger was het alleen voor Ger duidelijk, dat hij goed stond. Dirk Jan had een sterke tegenstander, maar speelde goed en stond slechts een fractie minder.

Na een uurtje of twee was ar nog niet al te veel veranderd. Ger stond inmiddels twee pionnen voor, Hans was zijn voordeel een beetje aan het kwijtraken, Jacob had moeite om de kwaliteit te verzilveren en Kees stond inmiddels remise.

Bert Jan stond nog steeds goed, maar had zeker nog niet gewonnen en de tegenstander van Burg was inmiddels in diep gepeins verzonken, hoe hij de druk van de opening vast kon houden. Het was Kees die inderdaad remise speelde en daarna gebeurde er van alles. Jacob moest in remise berusten.

Jacob Ep

Na ruil van de zwartveldige lopers werd het wel onmogelijk om nog op winst te spelen. Als wit de stelling openmaakt gaat hij zelf voor de bijl en zwart kan ook niets. Er volgde nog a6-a5 en b4-b5 en toen werd de zaak remise gegeven.

Dirk Jan leek toch langzaam te gaan verliezen. De ander borden waren allemaal in tijdnood.

Burg stond na een paar mooie zetten de kwaliteit voor en leek die niet makkelijk te kunnen verzilveren, omdat de tegenstander een enge vrijpion en een fijn staand paard had. Bert Jans tegenstanderhij wist in onderstaande gelijke stelling de zet Ld6?? te produceren en kon na Ld4+ eigenlijk opgeven.

Oel Ep

Hij spartelde door en ging uiteindelijk door de vlag. Ook Ger moest in tijdnood, veroorzaakt door de moderne klokken in remise berusten. Omdat Dirk Jan verloor, stonden we 3.5 -2.5 achter en de borden van Burg en Hans leken remiseachtige trekjes te gaan vertonen. Op enig moment was er in de gewonnen stelling bij Burg zelfs een geforceerd remise moment.

 Burg Ep

Nadat Burg wat onhandig manoeuvreerde met zijn toren, kan zwart remise halen door zetherhaling: 37…Pe3! 38. Tdd2 Pc4 39. Td1 en als wit afwijkt is hij zelf het haasje. Hij speelde onder druk van de klok echter d2?? en raakte na het simpele b3 van Burg zijn vrijpion en de partij kwijt.

De tegenstander van Burg dacht het daarna met de 10 seconden regel Burg nog moeilijk te gaan maken, maar ging door zijn vlag, wat door toeschouwer Bert Jan fijntjes geroepen wordt. Deze irritatie werd nog eens versterkt, doordat Hans terwijl bij hem de laatste 5 minuten nog waren begonnen niet meer noteerde. De tegenstander verloor in tijdnood echter al zijn materiaal en gaf op en Hans kwam op een onwaarschijnlijk 6 uit 6! Na deze zwaarbevochten zege is het kampioenschap is nog een formaliteit met 4 punten voorsprong, een zeer knappe prestatie, twee ronden voor het einde.

 

13-feb-2014 Het Dikke Torentje 1 HSG 5

 

 

De wedstrijd tegen HSG zou een cruciale worden, de nummers 1 en 2. Als we zouden winnen dan is er een grote stap gezet richting kampioenschap en promotie. Er stond dus voor beide verenigingen het nodige op het spel. HSG was met een sterk team naar Eemnes afgereisd en wij moesten onze wedstrijdleider en de man met de hoogste ELO missen. Jacob speelde met zwart een rustige Konings Indische opening maar vergaloppeerde zich op de 15 zet waardoor zijn tegenstander een mooie stand kreeg. Deze had er toch niet zo veel vertrouwen in en bood paar zetten later remise aan. Een kans die Jacob met beide handen aangreep. In de analyse bleek later dat wit zeer riant stond en grote winstkansen had. Pieter Jan, voor het eerst meespelend, won zijn partij. Na een tijdlang onder druk te hebben gestaan keerde de kansen. Toen zijn tegenstander ook nog twee een stuk weggaf was de buit binnen. Ook Hans vd Molen wist zijn partij te winnen. Een ingewikkelde partij waarbij Hans wel een pion voor kwam te staan. Toen alles een beetje van het bord was bleef er een gewonnen stelling over. Roel was de derde op rij die won. Had in de opening al een toren gewonnen, maakte het nog spannend door een stuk weg te geven maar wist het toch tot een goed einde te brengen. Ger wist al snel een pion voor te komen, maar de stelling bleef remise achting. Met een loper en paard tegen twee lopers probeerde Ger het nog lang, maar zijn pion voorsprong was niet in winst om te zetten. Een nuttige remise. Hans Gevaert bracht de spanning weer terug. Had in de opening al een toren kunnen verliezen, tegenstander vertrouwde het niet. Speelde daarna ook niet goed. Verloor uiteindelijk de partij. Met een 4-2 tussenstand was er nog een ½ puntje nodig. Zowel Dirk Jan als Kees stonden beide niet goed. Dirk Jan was ook in tijdnood (minder dan 5 minuten). Kees bleef gelukkig goede zetten doen. Met beide nog 8 minuten op de klok wist Kees door een soort van zetherhaling remise af te dwingen. We hadden gewonnen, de spanning viel voelbaar weg. Dat Dirk Jan verloor deed er niet meer toe. Een krappe overwinning, maar die tellen ook. Nog drie wedstrijden te gaan.

20-jan-2014 BSG 5 Het Dikke Torentje

We werden verwelkomd met de verbaasde uitdrukking, jullie staan bovenaan hé ? Hoewel wij onszelf als zwaar favoriet zagen, herinnerde de opmerking aan het feit, dat we verleden jaar gewoon van min of meer hetzelfde team verloren. En het ging inderdaad moeizaam, na een uur verzuchtte een van onze spelers, dat de tegenstand toch niet zo zwak was ! Tot overmaat van ramp verloor Roel al vrij snel op bord 5, na weer een aanvallend gespeelde partij, echter deze keer viel het kwartje verkeerd. Roel zakte daarmee terug op 50 %, nog steeds uitstekend.

Gelukkig kon onze absolute topscorer Hans van de Molen, de stand gelijk maken, door weer gehakt te maken van de tegenstander en zijn 100 % score te behouden.

Ondertussen was Burg tegen de heer Lindemann, die hij al eens versloeg begonnen aan een nieuw openingsrepertoire tegen het Frans, om het scherper aan te pakken. Het tegendeel was waar en hij belandde in een variant die helemaal potdicht geschoven was en zou veel risico moeten nemen, tegen een weliswaar zwakkere maar wel taaie opponent, die remise voorstelde.  Burg besloot te wachten, gezien de stand op de borden, die niet automatisch tot een overwinning leken te gaan.

Dirk Jan op bord 1 was vaag, Jacob remiseachtig (zoals altijd, maar ja vaak is het schijn), Kees onduidelijk. Wel duidelijk leek invaller Bob op weg naar winst met een pionnetje meer, maar zoiets verzilveren is niet zijn specialiteit.

Ger Oosterman liet echter zien, dat zijn rekenkracht wat afgenomen mag zijn, maar in een stand waarin het alleen om inzicht gaat hij nog steeds van grote klasse is. Hij offerde een kwaliteit om in een eindspel met zetdwang op een prachtige manier te winnen.

Echter Kees was begonnen om zijn betere stand aan een soort zelfmoord aanval te toetsten. Hij leek de tegenstander uit te dagen om te kijken hoever hij kon komen. En opeens was het gebeurd, hij stond mat in 1!

Jammer en interessant voor psychologen. Burg moest inmiddels de remise wel accepteren gezien de verstreken tijd en bij 2.5 - 2.5 leek het zwaar te worden. Opeens echter won Dirk Jan uit het niets met een aantal van geniepigheden waar hij achter het bord om bekend staat. De winst was eigenlijk binnen, hoewel…

Bob speelde zeker 50 zetten te lang in een gewonnen eindspel en op een gegeven moment was er de angst zou hij niet opeens blunderen, nu het zo moeizaam gaat. Jacob was overtuigd, dat zijn aanval winnend was en dat was ook zo, maar er waren toch wel een aantal angstige zijvarianten gedurende de laatste zetten.

Uiteindelijk werd het gewoon 5.5 - 2.5 en leek het een routinematige overwinning op papier. De waarheid was echter dat we op moeten passen !!

 

19-dec-2013 Favorietenrol waargemaakt

Het Dikke Torentje 1 Amersfoort 6  6-2

De grote favoriet voor de titel moest het tegen thuis tegen Amersfoort weer waarmaken, wat altijd moeilijk is. We begonnen met 1-0 omdat de tegenstanders met 7 waren en dus bord 2 met zwart opgaven, waardoor Dirk Jan intern kon spelen.

Het tweede punt kwam van Kees op bord 1, die in een lastig te beoordelen stand met een stuk minder maar met wat extra vrijpionnen won, omdat zijn veel bier in plaats van koffie drinkende tegenstander het niet allemaal kon volgen wat Kees deed. Prima!

Ondertussen stond Roel op bord 5 al heel lang gewonnen en een stuk voor, maar de tegenstander weigerde op te geven en Roel moest op blijven letten. Dat deed hij natuurlijk en bewees weer met een voortreffelijk seizoen bezig te zijn.

Joop stond op bord 8 inmiddels ook al een pion voor en dat zou minstens remise worden. Jacob stond ogenschijnlijk gelijk, maar dan weet je het al, dat gaat die winnen. En dat gebeurde ook, uiteindelijk nog vrij makkelijk.

Ger kreeg een remise aanbod in een iets betere stand en nam dat aan, omdat de tem overwinning inmiddels al binnen was.

Bob speelde een prima partij, met zijn merkwaardige variant van het Scandinavisch, zette een combinatie in, die hem een stuk kostte, maar mat op zou leveren. Helaas had hij iets over het hoofd gezien en de zwakke tegenstander kreeg de overwinning in de schoot geworpen !

Ook Joop´s tegenstander overzag iets en kon gelijk inpakken, waardoor Joop zijn 100 % handhaafde.

Burg tenslotte liet het lelijk zitten, tegen de niet al te sterke tegenstander. In een volledig gewonnen stand, leek het twee keer direct uit, maar vond de tegenstander heel knap twee keer een “Fritz” verdediging, die hij wel moest zoeken, omdat het anders onmiddellijk uit was. In de late uurtjes gaf hij in een kansrijk eindspel maar remise, omdat het nog wel langdurig zou worden en misschien wel tijdnood zou opleveren en er was tenslotte toch al gewonnen.

 

 

21-nov-2013 Het Dikke Torentje 1 – SCM 1  5.5 -2.5

 Onderschatting voorkomen

Het belangrijkste gevaar voor een kampioenskandidaat is het waken voor onderschatting, maar daar kom ik nog wel op terug. De wedstrijd tegen de gemoedelijke tegenstanders begon goed omdat Bert Jan al snel van zijn “extern spelen” complex werd afgeholpen door de tegenstander en met het stuk cadeau al snel de analyse ruimte kon betreden. Ondertussen stond Hans van der Molen, onze topscorer ook al overweldigend, dus het begin was weer goed, wat heel belangrijk is voor de flow van zo’n avond. Dirk Jan begint na een mindere periode ook weer aan zijn externe topvorm te ruiken, want hij plaatste het ene na het andere gemene zetje, heel leuk om te zien en hij zorgde al snel voor de 2-0. Burg zei, dat hij van plan was op dit niveau rustig te spelen en te wachten op een fout van de tegenstander. Deze onderschatting werd hem bijna fataal, want de tegenstander deed opeens een sterke zet, die hem in veel betere stand een kwaliteit kostte. Enigszins gelukkig bleek de stand echter opeens toch nog steeds kansrijk en de tegenstander bood remise aan. Burg moest als wedstrijdleider echter wachten of dit goed was voor het team. Toen Roel bijna een uur later won, accepteerde hij de remise in een stand, die in de analyse toch wel gewonnen bleek. De overwinning van Roel kwam door de mooiste zet van de avond. Hij offerde opeens een dame voor een toren, maar die kon niet gepakt worden vanwege mat. Mooi van Roel, die een zware dobber leek te hebben en moeilijk stond. Hans verzilverde eindelijk zijn doos vol stukken meer in een van zijn kant foutloos gespeelde partij, en reisde naar Blaricum met een indrukwekkende 3 uit 3. De laatste 3 partijen waren dus voor de statistiek, maar daarom niet minder belangrijk. Allereerst de terugkeer van Hans Gevaert in het eerste team, een prachtige evenwichtige remise in de moeilijke tijd die hij doormaakt ! Jacob moest helaas in remise berusten, nadat hij verzuimde een beslissende pluspion te pakken. Het zag er een beetje eng uit, maar er bleek later niets aan de hand en dat zat Jacob terecht niet helemaal lekker, dat hij het voordeel had laten verzanden. Tenslotte Kees die tegen hun sterkste speler het zwaar had en streed met een slechte loper tegen een paard, wat ook volgens de theorie zwaar is. Helaas bleek de werkelijkheid hetzelfde en was het een klein smetje op de derde overwinning !!

 

 

 

5-nov-2013 Invallers doen het prima

De Pion-VOGA 1 - Het Dikke Torentje 1  1.5 – 6.5

Al snel bleek het niveau van de derde klas, zowel Jaap als Hans stonden snel een stuk voor, min of meer cadeau en wonnen beiden snel en professioneel. Op de eerste drie borden hadden Dirk Jan, Jacob en Burg serieuze tegenstand en viel er nog weinig te zeggen. Ger was druk aan het risico nemen op bord vier, won materiaal, maar stond eng. De tegenstander snapte echter niet, hoe je in zo’n stand vooral op tempo moet blijven spelen en werd ingemaakt door onze nestor, die overigens bij de tegenpartij werd overtroffen door nog oudere spelers. Benieuwd hoe lang De Pion nog bestaat, Joop op bord acht stond een pion voor en beter, maar hij bleef volharden in voorzichtig spel en het voordeel werd steeds minder. In de beslissende fase maakte hij zelfs een enorme blunder en leek te gaan verliezen. Zijn tegenstander maakte het echter nog bonter en Joop had een mooie overwinning te pakken. Nieuweling Ralph speelde goed, stond aanvankelijk ietsje minder, maar liet blijken het spel te begrijpen en kwam beter te staan. Extern is echter een zekere taaiheid nodig, die het nog moet bijleren. Een vorkje kostte hem helaas de partij.

Op de eerste drie was er bij Jacob na een paar uur nog weinig gebeurd en remise was onvermijdelijk. Burg bleef de stand compliceren en uiteindelijk moest zijn naar het schijnt 90 jarige tegenstander het afleggen. Dirk Jan stond slechter, maar ook hier begon de leeftijd de 80 plusser te hinderen en hij stond na een aantal foute zetten na de zeer lange partij opeens verloren.

Een prima resultaat, hoewel zelfs niet in de sterkste opstelling, laat de rest maar komen !

 

 

Het Dikke Torentje 1  Leusden 2 5.5 -2.5

17-oct-2013 De eerste klap is een daalder waard

Leusden was de eerste tegenstander op weg naar kampioenschap en promotie. het begin was zeer voorspoedig. Bob had als snel een stuk gewonnen en wist handig de rest af te ruilen. Dan blijft er een stelling over met pionnen en een stuk meer. Een nuttige overwinning en goed voor het moraal. Kees had ook geen moeilijke avond. Stond al een stuk voor toen zijn tegenstander een mooi aftrekschaak dacht uit te voeren. Schoof een pion naar voren en gaf zo schaak met de dame. Hij had niet gezien dat Kees eenvoudig dames nog ruilen om het schaak op te heffen. Hierna wat het snel gedaan en zorgde Kees samen met Bob voor een 2-0 voorsprong. Jacob stond goed, Dirk Jan, Ger en Ralph ongeveer gelijk, Hans en Roel slecht. Een kleine overwinning hing in de lucht. Ger wilde wel, maar zijn tegenstander kon herhaling van zetten afdwingen. Remise. Ralph was bezig zijn partij aan het verknallen. Van een gezonde stand was hij in een verloren eindspel terecht gekomen. Roel had ondertussen de koning al omgelegd. Was totaal overlopen door zijn tegenstander, die gewoon sterk speelde. Bij Hans zat er een engeltje op zijn schouder.  In een gedrocht van een stelling zag zijn tegenstander een verborgen loper over het hoofd. De ongedekte toren werd door de Loper van Hans met gretigheid van het bord genomen. Over en uit. Ralph was er ondertussen in geslaagd om er toch een remise uit te slepen. Onduidelijk hoe, maar het resultaat telt. Dirk Jan kreeg een remise aanbod, die hij aannam om de overwinning veilig te stellen. De tegenstander van Jacob bleef in totaal verloren stand doorspelen en ging uiteindelijk door de vlag. Het was hem niet helemaal duidelijk hoe dat zat met de 10 seconde bonus per zet. Had verwacht er nog was tijd bij te krijgen na het vallen van de vlag. Dat was niet het geval.

Een mooie overwinning en een goede stap richting kampioenschap.

 

  

Persoonlijke resultaten