8-tal

Maandag 24-4-2017: Hoogland 3 - Het Dikke Torentje 1 

 

Hoogland3

Deze foto is vooraf genomen, maar de mimiek bleek aan het eind een self fulfilling prophecy. De een knokte ons naar een welverdiende remise en de ander liet een beter staand eindspel langzaam een verliezend worden.
Maar wat een prestatie van het Dikke Torentje, een moeiteloze handhaving in de middenmoot van de 2e klasse en er had meer ingezeten, zo ook vanavond.
Invaller Frits Roskamp, kreeg geen beloning voor het feit dat die met een dik oog in wilde vallen, waarvoor dank en we stonden al snel achter.
Op het eerste bord maakte Burg gehakt van zijn tegenstander, die net de verkeerde tegenstander had uitgekozen voor de Aljechin verdediging en na 17 zetten was het 1-1.
Met mooie standen bij Hans Geveart, Bob en Bert Jan leek de derde plaats binnen bereik. Echter Hans Geveart miste een geforceerde winst en verloor daarna zelfs. Bij Bob was het al eerder genoemde resultaat ook een domper, dus opeens moesten we een partij winnen ergens.
Jan van Katwijk was inmiddels in de problemen en redde zich met de enige mogelijke verdediging, maar zag niet dat de zet zo goed was, dat het geforceerd uit was en bood remise aan, wat dankbaar geaccepteerd werd.
Dirk Jan stond vanuit de opening remise en dat zou niet meer doorbroken worden. Gelukkig wist Jacob na lang manoeuvreren toch nog makkelijk te winnen.
De zege van Bert Jan, die meer ontspannen lijkt te spelen, was mooi, degelijk, verdiend en op het juiste moment.


Volgend jaar kampioen ?

 

Donderdag 30-3-2017: Het Dikke Torentje 1 - HSG 4

 

Tegen het onderaan staande HSG zouden we wel even ruim winnen. Ondanks het ontbreken van Kees hadden we een sterk team. We begonnen goed want aangezien iemand van de tegenstander niet thuis gaf bleef bord 1 leeg en had Jacob een rol als fotograaf en toeschouwer. Daarna zag het er allemaal wat minder uit. Hans Geveart wisselt goede met slechte dagen af en deze keer was het mis en was het al snel 1-1. Jan van Katwijk was ook niet bestand tegen het bierdrinkende vluggertjeskanon Patrick en we stonden achter. Weliswaar stond Jan Denkers een pion voor, maar Bert Jan was in zwaar weer beland.
De andere partijen waren in balans en zouden dat ook blijven, wat Dirk Jan en Ron Flink ook probeerden.
De cruciale stand was hier op de elfde zet bij Burg op bord twee.

Burg De Man Frans Oudhoorn Extern HSG 4 2017 B21 1 0 31 3 2017 215846

Hij offerde de loper op D6 en na het pakken met de pion kwam Pb5!

Het offer sloopte de tegenstander en hij werd gedurende de volgende 20 zetten steeds wat meer hout armer, tot hij met 2 torens minder opgaf en de overwinning veilig was.
Ondertussen had Jan Denkers de betere stand naar een onduidelijke stand omgetoverd.  Hij bood door de gebruikelijke tijdnood dan ook remise aan.

2017 03 31 PHOTO 00001568

2017 03 31 PHOTO 00001569

 

Op bord 6 zorgde Bert Jan voor een hoogtepunt door een pionnetje te laten promoveren ondanks een grote materiele achterstand. Sjoemelen of niet, het was nuttig.
De nipte overwinning maakt het bereiken van een ongekende 3e plaats mogelijk en een hernieuwd verblijf in de tweede klasse is verzekerd !

 

Dinsdag 7-3-2017: Denk en Zet 1 - Het Dikke Torentje 1

Met 3 afzeggers tegen de ongeslagen koploper deed ons zonder verwachtingen afreizen naar Vinkenveen. Geen tactische opstelling (bleek tegenstander achteraf wel te hebben) en de opdracht om er maar een leuke avond van de maken begonnen we aan de strijd tegen Denk en Zet. Bob kwam al redelijk snel in een degelijke remise stand. Het remiseaanbod van zijn tegenstander (1 na hoogste ELO rating) werd door Bob gretig geaccepteerd. Daarna kwam de verrassing van de avond, Jaap kwam melden dat hij gewonnen had. In een eindspel had hij zijn tegenstander overvleugeld. Jan van Katwijk had al gevraagd of hij remise mocht aanbieden, echter zijn tegenstander wilde doorspelen. En terecht. Een nederlaag zonder schande. Jacob stond ondertussen al een hele tijd zeer goed. Zijn tegenstander offerde nog wel een paard voor aanval, maar dat mocht niet baatten. Een degelijke overwinning. De tegenstander van Ron was gewoon een maatje te groot voor hem. Dirk Jan zat ondertussen tegen een totaal dichtgeschoven stelling aan te kijken. Geen van beide wilde iets forceren, zodat remise de enige logische eindstand was. Met een 3-3 tussenstand kon het alle kanten opgaan. Hans speelde een scherpe partij, had een stuk gewonnen die hij weer moest inleveren, maar met een mooi combinatie won hij wederom een stuk. Het eindspel speelde hij sober uit. Een mooie overwinning. Een sensatie zat in de lucht. Jan Denkers stond minder (pion achter), maar kon het mogelijk remise houden. In wederzijdse tijdnood liep hij echter in een matval. Een spannende pot die de eindstand van 4-4 bepaalde. Wij gingen met een goedgevoel naar huis.

 

20170307 222219 Small

20170307 225248 Small

  20170307 233155 Small

Donderdag 9-2-2017: Het Dikke Torentje 1 - En Passant 5

Na een half uurtje werd wel duidelijk, dat de vooraf gedachte superioriteit op basis van de ELO rating op de hogere borden wel klopte. Tegen het jonge en talentvolle team van superschaakclub En Passant hadden Burg en Dirk Jan op bord 2 en 4 al snel de witte stukken in de doos gedaan.
De tegenstander van Burg worstelde met de gevaren van het Koningsgambiet en bij Dirk Jan kwam de dame in de knel, waardoor de tegenstander twee stukken moest weggeven.
Op de zwarte topborden was de stand gelijk, al had Kees het beste van het spel en speelde Jacob een variant van het Frans, die hij tegen Burg vaak op het bord had, dus dat leek wel ok.
Een tegenvaller was de snelle nederlaag op bord 5 van Hans Geveart, die gewoon zijn dag niet had. Op de borden 6 en 8 maakten Jan van Katwijk en Bob hun plaats in het team waar, door gewoon vanuit minstens een remise lang en taai te vechten.
Jan Denkers, begint met zwart en zijn vertrouwde Aljechin steeds beter zijn draai te vinden en stond goed op bord 7, al dacht de tegenstander van niet, wat een fout is van veel witspelers in deze opening.
Na de 2- 1 voorsprong gebeurde er eigenlijk niet veel, langzaam druppelde remises binnen. Al is er van een aantal wel wat te zeggen.
Jan van Katwijk had een stuk geofferd voor aanval en pionnen, maar had toch een beetje koudwatervrees. Hij had zeker 5 remise aanboden nodig, voor de tegenstander accepteerde. In mijn ogen op een moment, dat hij de boel net een beetje op orde kreeg.
Bob koos voor eeuwig schaak in plaats van de dames te ruilen en een beter pionnen eindspel in te gaan, waarin de tegenstander een triple pion had. Bob had het niet gezien, vandaar de logische keuze gezien de stand van het team.
Jacob was een beetje in de varianten verward geraakt van de zeer ingewikkelde stand en koos gezien de stand aan de borden voor een remise.
Ook Kees maakte die keuze, door middel van eeuwig schaak, wat wel begrijpelijk was, maar achteraf bleek het door hem overwogen alternatief snel te winnen.
Jan Denkers tenslotte stond inmiddels volledig gewonnen en maakte daarom deze remises mogelijk. Het was een imponerende zegetocht van Jan, die koos voor een mooi einde.

Analyse (1)


Hoewel er na afloop druk geanalyseerd werd, lijkt het 2e klasse verblijf deze keer al snel veilig gesteld en kan met gerust hart op vakantie!

 

 

 

Donderdag 12-1-2017: Leusden 1 - Het Dikke Torentje 1

Dat het tegen Leusden moeilijk zou worden wisten we van tevoren, zij zijn tenslotte de gedoodverfde titelkandidaat.  Al snel stonden we met 1-0 achter: Hans was de theorie even vergeten, kwam een pion achter en gaf op het einde een kwaliteit weg. Voordeel was, dat Hans de tijd had om grotendeels dit verslag te schrijven.

Beter verging het Jan van Katwijk. die een gedegen remise produceerde. Met een pion meer had er misschien zelfs meer ingezeten. Aan de eerste drie borden zag het er intussen goed uit. Burg speelde de Muzio variant van het Koningsgambiet met een uiterst gecompliceerde stelling tot gevolg; het werd uiteindelijk remise, nadat beide partijen beter hadden gestaan volgens Fritz, maar in dit soort standen is de mens toch beperkt.

Ook Jacob had een complexe stelling: kansen voor beide partijen. Jacob wist de zijne te benutten en won verdiend. Dirk-Jan kwam heel goed te staan, maar verzandde in remise. Kees stond bedenkelijk en deed een stuk cadeau. Zijn tegenstander stribbelde nog wat tegen, maar moest uiteindelijk in stuk- en partijwinst berusten. Jan Denkers
is weer op de weg terug. Nog wat onwennig, want dacht weer veel te lang na over de eerste tien zetten.
Kwam wel goed te staan, maar gaf de dame weg. Ron stond de hele partij zwaar onder druk. Hij wist zich goed te verdedigen, maar kreeg de dames niet van het bord en verloor alsnog, toch een prima partij, waarin die bleef vechten en wachten op een kansje. Jammer, maar dit was niet de wedstrijd die we moesten winnen ! 

 

 

Donderdag 8-12-2016: Het Dikke Torentje 1 - Barnveld 2

Halverwege de strijd voorzag de wedstrijdleider van Barneveld dat het wel eens een kleine nederlaag voor ze kon worden. Het mocht helaas niet zo zijn. Erger, het werd zelfs een ruime overwinning voor de mannen uit Barneveld. Hoe kwam dat zo. Het begon op bord 1, waar Jacob, meestal wel goed voor een punt, een volle toren weggaf. Drama. Hans bracht gelukkig snel de stand weer gelijk, maar de toon was gezet. De partij van Bert Jan was helemaal het toonbeeld van weggeven. Eerst Bert Jan, toen zijn tegenstander en daarna wederom Bert Jan. Het niveau was niet al te best. Jan van Katwijk had al redelijk snel aangegeven niet 100% te zijn en verzocht of hij remise mocht vragen. Dat mocht, maar zijn tegenstander speelde liever nog even door, gezien de stand op dat moment op de overige borden begrijpelijk. Jan's loper bleek behoorlijk mank en moest het afleggen tegen het vrolijk huppelende paard van zijn tegenstander. Bob speelde op dat moment met een pion minder, had geen winstkansen meer. Dirk Jan en Kees stonden goed, maar ook niet meer dan dat. In lichte tijdnoot kwam Dirk Jan weliswaar een stuk voor, maar zijn koning stond vogelvrij op het bord. Mogelijk was er ergens nog een smal pad naar remise, maar het liep uiteindelijk richting mat. Na dit verlies was de winst voor Barneveld binnen en kreeg Bob een remise aanbod wat hij snel aannam. Kees kon de eer nog reden, maar raakte het spoor lichtelijk bijster in het eindspel. Een behoorlijk verlies, 2½ – 5½, maar zoals gezegd halverwege waren de vooruitzichten heel anders. Jammer.

De volgende dag, op weg naar het werk, liep ik in gedachte dit stukje nog een na. Miste er niet wat. We hebben toch 8 borden. Oeps. Behalve Hans was er nog een overwinning te noteren. Door zijn vrouw gebracht, door dochterlief opgehaald heeft Jan Denkers koste nog moeite gespaard om aanwezig te zijn. En dan niet genoemd worden. Nog herstellende van zijn schouderoperatie speelde hij linkshandig zijn woest offerende tegenstander van het bord. Met een mooie combinatie op het einde maakte hij de avond voor het Dikke Torentje toch nog een beetje goed. Hoe kon ik je vergeten Jan.

Vrijdag 18-11-2016: SSC 1992 - Het Dikke Torentje 1

Van te voren, was ik niet al te optimistisch, maar gedurende de avond al voor de wedstrijd begon, veranderde dat. Er ontstond een team spirit, die het gemis van een aantal sterke spelers deed vergeten.

SSC

Na de ontvangst en het gezamenlijk drinken van een bak koffie, gingen we er vol tegenaan.
Al na een kwartier leek de eerste nederlaag een feit. Joop op bord 8 stond volledig verloren tegen een van de jonge Soestenaren. Op zich niet zo vreemd, maar toch. Gelukkig bracht Kees op bord 2 rond 10 al de gelijkmaker op het bord. In een variant van de Caro Kann, die hij de avond ervoor tegen Burg kon oefenen verpulverde hij de tegenstander met een krachtige aanval op de lange rochade. Toe Jan van Katwijk daarna vroeg om remise, stemde ik toe omdat het er positief uitzag. Toen ik Joop rond zag lopen met eeen te grote smile voor iemand, die net ingemaakt is, werd het me duidelijk, de tegenstander had geblunderd omdat Joop taai tegenspel bleef bieden. Hulde voor het doorzettingsvermogen van deze krasse tachtiger.
Toen daarna Hans Geveart ook nog trots meldde van een dameoffer met mat, leek het niet meer stuk te kunnen. 3,5 - 0,5 met gewonnen stand bij Dirk Jan, Ron Flink, remiseachtig bij Bob en complex bij Burg.
Toen ik even later de complexe stand omboog in een gewonnen stand, leek een onverwacht ruime overwinning in het verschiet.
Toch nog een paar minnetjes waren er te noteren toen Rons tegenstander gebruik maakte van de hebberigheid van Ron om het snel af te maken, ipv het rustig eerst even elimineren van een toren die later belangrijk bleek en Bob kleine foutjes maakte die de tegenstanders loper steeds sterker maakte. Zou het dan toch ?
Maar nee Burg op bord 1 en Dirk Jan op bord 3 wonnen vrij makkelijk en we konden vrolijk het sinds 1922 bestaande SSC verlaten.

 

 

Donderdag 27-10-2016: Het Dikket Torentje 1 - Hoevelaken 1

Helaas konden we niet in de allersterkste opstelling uitkomen in de eerste wedstrijd tegen Hoevelaken. Ondanks de invallers hadden we er alle vertrouwen in. De eerste externe overwinning kon op conto van Hans worden bijgeschreven. In een flitsende aanval wist hij de toren van de tegenstander te veroveren. Kees kwam niet verder dan remise, een uitslag waar beide content mee waren. Bob pakte, met enig geluk, de tweede overwinning. Een pion achter toen zijn tegenstander niet zag dat zijn Dame door Bob's paard werd belaagd. Na enig nadenken, je weet maar nooit, pakte Bob de dame. Zijn tegenstander gaf niet op, maar ging rondkijken terwijl zijn klok door tikte, pas toen de overwinning van zijn club legde hij de koning neer. Ron stond al snel 2 pionnen achter, maar wist zich te hervinden, won een kwaliteit en stond uitstekend. En toen gaf hij op, dacht dat hij mat stond. Door eenvoudig een pion te pakken was het schaak opgeheven, maar Ron zag het niet en feliciteerde zijn vrouwelijke tegenstander die dit dankbaar in ontvangst nam. Een ommekeer in de wedstrijd. Jaap stond al slecht en was de tweede die een nederlaag incasseerde. Dirk Jan had een totaal in elkaar geschoven pionnen stand waar geen muziek meet inzat. Remise dus. Jacob had, na een slechte opening, zich goed teruggevochten in te partij. Echter vermoeidheid op het einde deed hem de das om. Een afruil in verkeerde volgorde koste hem de partij. Jan pakte, in een uitstekend gespeelde partij, nog wel een half puntje, maar dat kon het resultaat niet meer ten goede doen keren.

Een nipte nederlaag.