8-tal

 

Niets te verliezen maar toch......!
Het eerste team toog donderdag 4 april voor de laatste wedstrijd naar En Passant in Bunschoten waar alle 8 ploegen in de SOS-competitie hun gezamenlijke eindronde speelden.
Qua positie was promoveren of degraderen niet meer mogelijk dus er was niets te verliezen. Maar de wedstrijd van Jan blijkt achteraf een bepalende factor voor winst of verlies.
En, eerlijk is eerlijk, En Passant was in dit geval ook nog onze tegenstander en had een ietwat gehavend team met veel invallers.
Na 6 wedstrijden stond het 4-2 voor ons dus dat zag er goed uit. Toch sneuvelden Jacob en Jan als laatsten waardoor En Passant goed weg kwam. Lees maar verder hoe het de spelers verder verging. De toppers in het 1e waren dit jaar  Sicco (4 uit 5 !) en invaller Rien (2,5 uit 3!)
Enpassant
 
Dirk Jan Olthof-Henrik Koelewijn 1/2-1/2 
Puntjes laten liggen doet Dirk Jan niet snel en bij zo’n stevige tegenstander remise is houden is netjes.  Zag er eerst niet naar uit maar het past in de reeks dit jaar. Dirk Jan is veel aan het eerste bord met wit en dit is de 4e remise.
Stephan van de Groep-Jacob Eek 1-0

Meest opmerkelijke moment was dat halverwege de partij een beetje verwarde speler met kopje koffie tegenover Jacob wilde plaatsnemen. De man was de verkeerde ruimte ingelopen. Het was nog mooier geweest als deze man ook nog een slechte zet had gedaan. Helaas. In de partij was de stand zeer lang gelijk, maar in tijdnood koos Jacob  voor een verkeerd aanvalsplan. Tegenstander wist daar wel raad mee. Een nederlaag.
Burg de Man-Richard Zijl 1/2-1/2

Burg stond goed, maar zoals hij stelt “de juist killer in de leeuw vinden is nog leerproces”.
Daarna werd de stand minder en remise aangeboden in stand die alle kanten op kon. Teveel verliezen is ook niet goed voor moraal. Burg gaf aan: “Nieuw plan denk ik. Als ik de killer niet vind, remise aanbieden en thuis oefenen”.
Dion de Graaf-Kees de Jong 1-0
Het ging allemaal zo snel, dat er geen analyse van te maken was.

Martin Sprong-Jacob de Graaf 1-0 

Jacob is een aanvallende speler maar Martin was hem deze keer voor door een snelle oprukkende H-pion in het London System. Het werd een gek partijtje waarbij Jacob erg goed terugkwam. Gelukkig wist Martin door goed vervolg pionnen te roven en dat nekte Jacob uiteindelijk.
Sjoerd Koelewijn-Jan Denkers  1-0
Jan stond volledig gewonnen na 13 zetten met een snelle directe matmogelijkheid maar op het afmaakmoment heeft Jan niet lang genoeg gedacht. De tegenstander ontsnapt en had ongelofelijk mazzel, en stond nog steeds in mindere stand. Maar Jan was toch aangeslagen, de stelling werd steeds minder en verliest uiteindelijk.
Bert-Jan van Oel-Aart de Jong 1-0 (tekst door Bert geschreven)  
Bert-Jan speelde aan bord 7 met wit tegen Aart de Jong, die twintig minuten te laat aankwam. Terwijl Bert-Jan voorzichtig begon, bleek zijn tegenstander avontuurlijk ingesteld en daar houdt Bert-Jan wel van. Er ontstond een ongewone stelling, waarin zwart in een poging de Loper van wit op g5 te verjagen wel erg ver oprukte met zijn f, g -en h-pion waardoor zijn inmiddels gerokeerde Koning wat bloot kwam te staan. Ondertussen stond er nog een zwarte pion van zwart op e7 die pas op de 24ste zet naar e5 geschoven werd! Bert-Jan won een pion, daarna nog een en De Jong werd door hem geforceerd om zijn Dame te ruilen voor twee Torens. De witte stelling was inmiddels goed, maar de tegenstander probeerde nog wat trucjes. Kop er goed bijhouden was belangrijk en tenslotte met Dame en oprukkende pionnen op de Koningsvleugel een matnet in elkaar flansen. Een zet voordat zwart mat zou gaan gaf De Jong op. Typisch voorbeeld van profiteren van wat foutjes bij je tegenstander.
Alex van de Vuurst-Sicco Reeskamp 0-1
Op het laatste bord trad Sicco met zwart aan tegen een taaie tegenstander, die gelukkig moeite bleek te hebben met alle verwikkelingen. Na enig afruilen en wat ongelukkige zetten van de opponent ontstond er voor Sicco een iets gunstiger eindspel. Waarbij het paard van de opponent geen kant uit kon, en hij die met pion moest geven tegen mijn loper. Het overblijvende pionneneindspel was kat-in-het-bakkie voor Sicco.
Uiteindelijk zijn we door dit gelijke spel op een 5e plek gekomen in een zware pool dus de captain is niet ontevreden 😉.

Kansloos

 

Gewaarschuwd door de naam Kijk UIt had feestvierende captain Martin 3 zwarte leeuwen opgesteld. Jacob's leeuw liet zich verrassen door een prachtig paard offer op de 16e zet. Aannemen was dodelijk, weigeren ook. De eerste nul. Geen schande gezien de meer dan 300 punten ELO verschil en gratis les.
De tweede nul kwam van Kees. Kwam al snel na jacob naar de bar om zijn verdriet te verdrinken
Dirk Jan was een beetje masochistisch bezig. Pion achter, pion en kwaliteit achter, 2 pionnen en kwalitiet achter en uiteindelijk maar opgegeven. Hoort bij zijn stijl en dat irriteert tegenstanders soms zo, dat DJ er toch nog wel eens punten mee sprokkelt.
Jan stond met nog maar 10 minuten op de klok zeer gedrukt. Vooral het witte paard op C6 maakte het Jan niet makkelijk. Moest in tijdnood te veel offeren om te overleven. De tweede leeuw die zweeg,
Pieter Jan stond slecht in het eindspel. Zijn koning stond buitenspel en tegenstander tikte het degelijk uit. Maar super dat hij er weer bij was.
Hans stond tikje beter in eindspel paard/paard tegen paard/loper. Analyse zal moeten uitwijzen of hij echt gewonnen stond.
Rien kreeg in ongeveer gelijke stelling een dame aangeboden. Als een echte heer werd dit aanbod met gepaste beleefdheid aangenomen
De derde leeuw Burg verweerde zich lang tegen zijn 1995 ELO speler, stond qua tijd gewonnen, maar koos voor een voortzetting die niet slecht was, maar waarin hij geen raad wist en de tegenstander wel. Na met nog 2 minuten op de klok een pion te hebben ingeleverd ging het zeer rap.
Gratis schaakles zullen we maar zeggen voor HDT.

 

0486486D Cb30 4B11 9790 F54790ba468b

 

 

2e overwinning

IMG 2852

Op papier de gemakkelijkste tegenstander maar wel met 2 invallers deze keer en wel Bob en Rien.
Vreeswijk is ook best een eindje al hebben onze tegenstanders op 7 maart het moeilijker; die moeten helemaal uit Oudewater komen (klein uurtje?).

We speelden op het terrein van Fort Vreeswijk en om 21.15 kreeg Bob al een remiseaanbod. Terecht beleef hij doorspelen en had het paardenpaar tegenover een loperpaar maar met een pionnetje meer. Martin kon met het London System om 21.25 al een punt noteren. Een open h-lijn is toch een fijne start bij dit systeem. Dus 1-0. Bert Jan zag een wending met de dame van de tegenstander over het hoofd (een schaakje met gevolgen..) en werd geconfronteerd met oprukkende pionnen richting de 1e lijn. De stand werd daardoor 1-1. Inmiddels had Hans een vork over het hoofd gezien en dat kostte een stuk. Jacob kwam niet heel lekker uit de leeuw maar wist op bekwame rustige wijze het voordeel op het eind weer te halen waarna het pionnetjes ophalen werd en afronden. En weer op voorsprong 2-1.

Dirk Jan ruilde zijn dame tegen lichtere stukken (dame van de tegenstander was er al niet meer) met de gedachte dat het met 5 tegen 3 pionnen (want dat was er nog over) altijd te winnen moest zijn. Dat bleek later niet zo eenvoudig. Maar eerst wist Jan een perfecte bekwame leeuw te plaatsen en om 22.30 noteerden we dan ook 3-1. Dirk Jan wist met weinig tijd niet te winnen en deed 2 x een ongeldige zet terwijl de tegenstander remise bleef aanbieden die geweigerd werd. Achteraf bleek dat de 10 seconden per zet niet ingesteld was. Maar goed; remise uiteindelijk en 3,5 – 1,5.

Bob deed het prima maar wist het pionnetje voorsprong niet te verzilveren.  Toch fijn dat we door Bob’s remise wisten dat we al een teampunt hadden en werd het 4 – 2. Hans weerde zich dapper met een stuk achter maar bezweek toch in het eindspel en de stand werd 4 – 3.

En toen was het berenspannend. Bij remise van de laatste partij hadden we al teamwinst.

Dus Rien moest aan de bak. Stond lang onder druk meer bleef sterk verdedigen en uiteindelijk ging de strijd tussen zijn dame en paard en de dame met loper van zijn opponent. Daarbij had Rien slim een vrijpion weten te creëren en die bleek oppermachtig. Fraaie rustig uitgespeelde match. De invallers hebben voor belangrijke punten gezorgd en Rien was blij (en wij ook). Belangrijke punten want nu zitten we stevig in de middenmoot en met 2 wedstrijden te gaan kunnen we praktisch niet meer degraderen.

 

Wel ook wat lesjes van deze wedstrijd geleerd:

  1. Controleer altijd je klok; krijg je wel 10 seconden per zet (je moet het zelf constateren)
  2. Zeker de laatste spelers moeten eigenlijk de stand vragen aan de teamleider en zoals hier eigenlijk remise moeten aanbieden vanuit teambelang (geen verwijt hoor Rien 😊 ; meer een attentiepunt voor iedereen in de toekomst). Nu liepen we meer risico als team.
  3. Overleg altijd met de teamleider voordat je opgeeft of remise wil aanbieden.

Het Dikke Torentje wint voor het eerst
 
Vegtlust had nog geen punten en wij pas 2. Beiden waren gebrand op de punten.
Na verlies van Jacob en Kees kreeg ik er een hard hoofd in maar Jan en Sicco zorgden als eersten voor de punten.
Toen Burg en Dirk Jan ook wonnen was een remise voldoende (zie verderop in het verslag).
En zo wonnen we uiteindelijk met 5-3; een goed resultaat waardoor we niet in een gevarenzone lijken te komen.
De volgende wedstrijd tegen Lekstroom kijken of we het nog een keer flikken 😊
Vegtlust
 
Bord 1 Zwart/Jacob
Over de partij van Jacob kunnen we kort zijn. Liet op de 26 zet in iets beter stand de dame en toren op de zwarte diagonaal staan. Koste de kwaliteit en eigenlijk ook meteen de partij. Tegenstander tikte het daarna rustig en bekwaam uit.
 
Bord 2 Wit/Dirk Jan
Geef dirk jan een paar pionnetjes en een koning erbij in het eindspel en hij is bijna niet te verslaan. Zo ook in deze partij waarbij langzaam maar zeker de pionnen veroverd werden.
Ondanks spannend eindspel ronde DJ het weer mooi af
 
Bord 3 Zwart/Burg
Burg had in zekere zin een makkie, de tegenstander offerde in een zwarte leeuw op f7. Voor iemand die het niet kent een logisch offer en eigenlijk wel knap om te vinden, maar incorrect. Als je dat weet kun je zelfverzekerd de +1 score van fritz uitbouwen en eigenlijk geen slechte meer doen. Er was voor Burg nog wel wat toneelwerk voor nodig om de tegenstander te laten geloven, dat hij verrast was door het offer en dacht een blunder te hebben gemaakt. Grappig om te zien hoe de euforie bij de tegenstander in een zet omdraaide in ontgoocheling !
 
Bord 4 Wit/Bert Jan
Oh wat had Bert Jan een zware avond met een kwaliteit achter ook. Maar van Bert Jan heb je pas gewonnen als je gewonnen hebt. En dus wist hij er remise uit te slepen in een spannend eindspel.
 
Bord 5 Zwart/Kees
Kees kreeg een jonge knul tegen zich die lekker agressief speelde. Aanvankelijk leek Kees op de koningsvleugel zijn gram te halen met goede gestationeerde stukken maar een in zijn eigen stelling doorgedrongen promotiepion deed hem de das om.
 
Bord 6 Wit/Martin
Het London System werd door mij niet goed genoeg gespeeld en de tegenstander bleek een taaie maar toen ik geen winstkansen meer zag en we al 4 punten binnen hadden bood ik remise aan die geaccepteerd werd. Daardoor waren we als team op slag winnaar 😊
 
Bord 7 Zwart/Jan
Jan Denkers probeerde op bord 7 weer de zwarte leeuw. Het was voor hem even puzzelen door verwisseling van zetten maar de gewenste uitgangspositie kwam op het bord. De tegenstander gebruikte heel veel tijd en dat zorgde er voor dat Jan na 10 zetten al een ongekende voorsprong van meer dan veertig minuten kreeg. De stelling was ook goed, en met het nodige geduld in een complexe stand manoeuvreerde hij beide torens tot een uiteindelijk fatale aanval op de koningsvleugel. De tegenstander hielp een handje door in tijdnood een paard weg te geven. Na nog even doorspelen capituleerde de tegenstander waardoor we op voorsprong kwamen.
 
Bord 8 Wit/Sicco (schreef eigen verslag)
Op het laatste bord mocht ik met wit tegen een jongen van een jaar of 15 a 16 jaar. Lage rating (ca. 1450), maar levensgevaarlijk want vaak ijzersterk in tactiek en de rating van die gassies is vaak honderden punten te laag.
De opening begon met E4, best by test, en het kwam tot een Pirc. Lastige opening om tegen te spelen. Maar heb een scherpe variant in mijn weitas, met h4, enz. en na 13 zetten had ik plus 3 kunnen maken volgens Oom Fritz. Niet ik dus, niet gezien of goed doorgerekend, business as usual.
Op zet 19 volgt een quasi agressieve zet van mij, dat Fritz afstraft van plus 1,5 naar min 3! Nou moe? Maar mijn tegenstander heet Lucas, en ziet het ook allemaal niet. Ik bouw de agressiviteit richting zijn koning flink op, en op de 27ste zet doet hij een grafzet die ik helaas niet met mat in 6 afstraf. Als beloning mag ik nog 25 zetten doorschaken, want opgeven in een droeven stelling leert den jeugd niet meer, maar dan is de winst is toch binnen.

Weer een punt tegen het sterke HSG
Op naar HSG met goede moed want er moeten punten komen nadat we slechts 1 matchpunt hebben uit 2 wedstrijden. Maar, de gemiddelde rating is stevig dus we moeten wel echt aan de bak.
HSG
 
Als snel verliest Kees op bord 4 die even de kluts kwijt was. Kan gebeuren, hebben we allemaal wel eens maar wel 1-0 achter.
 
Het bijzondere aan deze avond was overigens dat er 4 spelers (Jan, Martin, Jacob, Burg) De Leeuw speelden.
 
Aan Bord 6 was dat ook het geval bij Martin maar de tegenstander met wit verraste door zelf snel G4 en H4 te spelen. Dat werd even schakelen maar na enig wringen met elkaar leek een remise oké en dat werd het.
De stand was toen 1,5-0,5.
 
Sicco aan bord 7 speelde in de italiaanse opening en kwam in het middenspel gedrongen te staan. Toch hield hij het hoofd koel en met een pionnen-koningstelling wist hij het slimmer te doen dus een punt er bij. 1,5-1,5
 
Jan heeft zelf zijn partij beschreven:
Mijn eerste zwarte leeuw. Lang nagedacht over eerste zet op d4. Ga ik voor de zwarte leeuw of toch maar voor de vertrouwde benoni. Wit rocheerde lang stond wat gedrongen maar twee schoonheidsfoutjes van mijn kant (oa toch kort rocheren ipv geduld bewaren) maar tevreden met het eindresultaat. Remise in een interessante stelling waar ik waarschijnlijk iets beter stond.
2-2
 
Hans had aan bord 5 een tegenstand van bijna 1800 rating (en was zonder die 6 bier waarschijnlijk nog veel beter) die een pion offerde voor een open lijn waarbij Hans toch knap goed kwam te staan. Maar Hans is Hans; in een split second kan hij "het rijk" ook weer laten instorten en dat gebeurde. 3-2
 
Jacob beschrijft zijn partij op het 2e bord:
Speelde een leeuw uit het boekje. Koos ervoor een pion te winnen i.p.v. druk over de h-lijn. Ondanks zijn pionnen storm op de damevleugel lukte het me om zijn koningsstelling onder druk te zetten. Er kwamen allerlei mat dreigingen in de stelling die mij tegenstander onder druk van de klok niet meer wist te weerleggen. Opgave was het enige wat hem nog reste. 3-3
 
 
Ook Burg beschrijft zijn partij op het 3e bord:
Speelde ik een puike partij? Op het schoonheidsfoutje lf7 i.p.v. pf7 na misschien wel (hoewel nog steeds gewonnen en de tegenstander opgaf). Toch was g4 in de witte leeuw niet het juiste antwoord op zijn antwoord met lb7, bleek later in Fritz. Eigenlijk is die zet het teken de leeuw te verlaten. Na bv f4 had ik prima gestaan. Omdat hij de zetten niet in perfecte volgorde deed kreeg ik de kans de opstelling met tg1 te krijgen en werd het een leeuw met een aantal tempo voordeel. Het had tegen een betere speler ook tot mindere stand kunnen lijden. Iedere leeuw is een les! De winst werd gepakt dus 4-3 met alleen nog de partij van Dirk Jan.
 
Dirk Jan speelt altijd solide en het zag er lange tijd remise-achtig uit totdat de druk op het einde hem teveel werd en er een pionnenachterstand kwam.
Daarna was het bekeken en werd het 4-4. Een uitslag die recht deed aan de krachtsverhoudingen.
 
Daardoor zijn er nu 2 matchpunten totaal en staan we vijfde in de groep.

 

Geen overwinningen in 2e pot in het verre Vinkeveen (door Bob Kat)

 

Het eerste treffen in de achtallen competitie speelde zich af in het verre en donkere Vinkeveen. De eerste klap is een daalder waard, zegt het oude spreekwoord en met goede moed begon een gelegenheidsteam van HDT aan een wedstrijd tegen Denk en Zet, die op papier beloofde zwaar te worden.


Op bord speelde Hans met zwart tegen een jonge speler die hem verraste met het Urusov gambiet. Deze openingsgrap kostte hem in zet 4 meteen een vol paard zonder enige compensatie. Als je zo vroeg tegen een onoverbrugbare achterstand moet aankijken, wordt zo’n schaakavondje geen pleziertje. Na zet 13 was het gedaan en kon hij op zijn gemak de overige partijen bekijken.


Bob, gezeten met zwart aan bord 6, had ook geen succesvolle avond. Weliswaar duurde zijn partij een stuk langer, maar na het verlies van een pion werd het wel duidelijk wie de winnaar zou worden. De Vinkeveense tegenstander ruilde in hoog tempo alle stukken af, waarna Bob’s koning een vrijpion moest blijven bewaken. Op de andere vleugel dreigden zijn eigen pionnen opgeruimd te worden, waarna Bob helaas moest capituleren.


Joop heeft de laatste paar wedstrijden zijn wonderbaarlijke opkomst niet kunnen vasthouden en in Vinkeveen was hij geen schim meer van de eloquente speler die hij de laatste tijd was. In de opening werd een paard alle kanten op gejaagd en liep hierdoor onnodig tempoverlies op. De stukken bleven lang op het bord, terwijl Joop’s naakte koning van alle kanten werd aangevallen door allerlei vervelende stukken. Hij zag geen oplossing meer en besloot maar op te geven.

Joop

Op bord 1 speelde Dirk-Jan op zijn bekende stoïcijnse manier een foutloze partij, waarin weinig opwindende elementen zaten. Het ging lang gelijk op en veroverde hij wat terrein, maar toch besloten de twee spelers tot een remise en was het eerste halve punt een feit.
Sicco heeft onlangs e4 benoemd als nieuw project en werd geconfronteerd met de Philidor, hoewel zijn tegenstander deze opening speelde zonder hem te kennen. Hij liet een loper insluiten en was die ook kwijt, maar kreeg hier 2 pionnen voor terug. Ondertussen ontstond er wel een behoorlijk slechte stand, die zich alleen maar verergerde. Ook hier konden we een 0 optekenen en beklaagde Sicco zich over de hoge temperatuur in het schaaklokaal.


Uiteraard speelde Burg met zwart de Zwarte Leeuw, maar deze keer kon hij geen vuist maken met deze exotische opening. Misschien beschouwt hij het niet rokeren te veel als dogma, want zijn Vinkeveense opponent maakte daar handig gebruik van. Burg’s koning moest zorgwekkend veel aan de wandel, terwijl zijn stelling als een kaartenhuis ineenzakte. Opnieuw konden we een 0 noteren en begon deze exercitie een beetje pijnlijk te worden.


Op bord 7 speelde Rien met wit een puike partij. Na 14 zetten waren alle lopers eraf en had hij een stuk betere pionnenstructuur. Beide spelers rondden de partij professioneel en degelijk af en besloten tot een terechte remise. Rien heeft opnieuw bewezen een goede en betrouwbare teamspeler te zijn!


Aan bord 5 opende Jan Denkers met zijn vertrouwde Engelse opening en heel lang bleef de partij in evenwicht. Naarmate de tijd verstreek werd de stand ook ingewikkelder en uiteindelijk kwamen de twee spelers in tijdnood. Er moest snel gespeeld worden en Jan waande zich op een bepaald moment bij een vluggertjes toernooi, want toen zijn opponent zijn koning schaak liet staan, sloeg hij die er wild vanaf. Hier moest de wedstrijdleider ingrijpen en kreeg Jan tot zijn tevredenheid 2 minuten extra denktijd. Dat leverde hem geen overwinning op, maar wel een remise die de eindstand op 6.5-1.5 bracht.


Een slecht begin, maar waarschijnlijk mogen we de komende partijen weer rekenen op de aanwezigheid van een paar kanjers, die in Vinkeveen helaas ontbraken.

 

Matige start van het 1e tegen Damrakkers

Door het samengaan van SGS & OSBO plus de ingevoerde zaterdagcompetitie voor sommige teams is de competitie voor het eerste jaar wat vreemd ingedeeld. Qua kracht ligt het niet allemaal dicht bij elkaar dus de toppers zullen zich snel aftekenen. Nu al zie je 2 ploegen met 6,5 winnen en dat zegt wel iets.

Jacob en Bert-Jan konden er niet bij zijn dus het team miste 2 sterke spelers. Op papier zijn de Damrakkers qua rating ongeveer gelijk maar qua partijen niet helemaal en lag de winst voor HDT uiteindelijk voor het grijpen. Martin verzaakt een bepaalde zet waarbij de tegenstander naar eigen zeggen gelijk had opgegeven en Jan ziet in de hectiek een mat in een over het hoofd.

Maar goed. Vrij snel was er iets fout gegaan in de Siciliaanse partij van Hans (bord 6) dus daar was het eerste punt voor de tegenstander.

Kees zorgde in een engelse partij aan het 3e bord snel daarna voor een punt en ook de nieuweling Sicco pakte  aan brod 5 gelijk een vol punt terwijl hij in eerste instantie toch vrij gedrongen leek te staan.

Burg kwam in het volgende leermoment van de leeuw, bij een goede stand verzuimde hij te rocheren, de tegenstnder kreeg tegenkansen en tikte het uit.

Pieter Jan zorgde ook snel in een siciliaan voor een punt aan bord 7 dus 3-1 was al binnen.

Martin stond sterk en speelde op bord 4 maar verzuimde bij de volgende stelling gelijk door te pakken met het e-paard naar G6 (wel gezien maar dacht tijd hebben om eerst de loper op de g-lijn op te halen en dat was helemaal niet nodig). Daarna kwam de malaise en mocht de tegenstander een punt noteren.

 Image005

 

Jan dacht het helemaal verprutst te hebben aan bord 8 in een engelse partij en wilde graag remise aanbieden dat geaccepteerd werd maar er was een mogelijkheid om in een zet mat te geven Td8.

 Image006

Tja, en toe ging om verlies of remise voor de teams. Dirk Jan speelde defensief en is daar ook ijzersterk is en opnieuw bewees hij in een nadelig eindspel toch behndig met de pionnetjes en de koning te zijn. De tijd tikte weg en temeer hij meer tijd had kon een remise worden genoteerd; zowel voor hem als voor het team. Knap werk van hem.