YouTube

YoutubeIk ben er van overtuigt dat schaken geen denksport is. Het is een geheugenspel. Eentje van de zuiverste graad. Vergeljkbaar met Memory of een kruiswoordpuzzeltje. Het is dus een mythe dat schakers grote denkers zijn. Jammer voor degene die er zijn ego mee opvijzelt, maar een goede schaker is niets anders dan een vergaarbak van wat schaakfeitjes.

Dat je goed moet kunnen rekenen is in hoofdzaak bijzaak. Veel en veel belangrijker is dat je veel weet en veel hebt gezien. Daarom gaat deze rubriek over Youtube. Want als je echt veel wil zien is Youtube the place to be. 

Nogmaals: schaken is geen denksport. Laat je niks wijsmaken wat dat betreft. "Vooruitdenken" is "putten uit je geheugen". Als je "vooruitdenkt" probeer je je te herinneren hoe de toekomst er ook al weer uitzag. Daarom: leer goed schaken door veel te kijken naar wat er kan en wat er niet kan. En ook al ben je het onmiddelijk weer vergeten, er blijft toch altijd wel iets van hangen. Als beloning komt het in de vorm van intuitie wel weer terug.

p.s. Je moet wel een woordje engels spreken bij YouTube. Voor degene die daar net mee beginnen hier een gratis spoedcursus met begrippen die wel eens willen voorkomen:

Pawn=Pion, Knight=Paard, Bishop=Loper, Rook=Toren, Queen=Dame en King=Koning.

We zullen dit artikeltje geregeld aanvullen als we wat zien of van jullie horen. Hieronder de eerste bevindingen.

 

 

  • Try not to calculate anyting!

Ik haat schaakbeschouwingen die over varianten gaan. Deze gaan over ideeen: zie hier en hier.

  • Igor Smirnov:

Zo'n beetje mijn favoriet. Hier een wijze les voor de spelers die denken dat je met afruilen gemakkelijk gelijkspel kan krijgen: To take is a mistake. Ook leuk van hem The Secrets of Strong Players. Hier deel 2.

Zeer instructief!