Internationaal

 

Internationaal Team

 

2016 Eerste FIDE ranked spelers Eemnes

Deze keer reisde het internationale team van HDT af met Ryanair naar Dublin voor het jaarlijkse schaaktoernooi. Was het de vorige keer een eendaags Rapid toernooi, deze keer maar liefst 5 lange partijen in 3 dagen. De twee Jannen van het team (Denkers en van Katwijk) waren om uiteenlopende reden deze keer niet mee. We kwamen in de middag aan in het door Tripadvisor met een 9.2 gewaardeerde guesthouse. Dit omdat we om 6 uur al onze eerste wedstrijd moesten spelen.

Het guesthouse lag zo'n 20 minuten lopen van het toernooi. Of een paar honderd stappen, aangezien Bob en Jacob met stappentellers het thuisfront leken te willen overtuigen, dat ze toch wel sportief geweest zijn. De eerste avond was een drama, 3 nederlagen, dat was waar tevoren toch wel enige angst voor was. Dit was tenslotte een FIDE Toernooi met een paar honderd Euro als prijzengeld. Burg en Jacob speelden in de meesterklasse omdat ze een rating hadden van boven de 1800. Terwijl de gemiddelde rating van het toernooi ruim boven de 1900 lag. Bob speelde in de Challenger klasse, waar vooral veel jong talent speelde.

Toevallig stond er net een artikel in de krant over het een speler uit het Tata toernooi met de volgende passage over verliezen: "Het is verschrikkelijk om verslagen te worden. Verliezen verpest mijn stemming voor de rest van de dag en dan slaap ik er nog een nacht slecht van ook. Winst telt helemaal niet. Dan ben ik alleen opgelucht dat ik niet verslagen ben"

Je zou dan ook verwachten dat de stemming in mineur was. Maar dit team is gehard en weet zich met pinten, wijn en whisky te herstellen. Die voorbereiding zou de volgende dag beginnen zijn vruchten af te werpen. Maar voor het zover was moet het ontbijt verorberd worden. De guesthouse eigenaar was iemand die de meest heerlijk pancakes, eieren en koffie kon maken en de wandeling naar de speelzaal was dan ook nodig voor enige spijsvertering.

Op de tweede dag bleek Burg in topvorm en met 2 overwinningen kwam hij op een TPR ELO van 1970 en produceerde een prachtige 13 zet overwinning tegen een toptalent, met een gecombineerd konings en Evans gambiet. Bob speelde misschien nog niet zijn beste partijen, maar de partij tegen een 9 jarig Hongaars toptalent bracht in ieder geval een prachtige foto op Instagram.

Meisje

Bob kon haar charmes echter niet weerstaan en accepteerde remise in een veel betere stand, zo schattig vond hij haar. Jacob tenslotte toonde met twee remises een redelijk herstel. Al moet daarbij wel gezegd worden, dat de tegenstander remise aanbood in een stand waarin iedereen de winnende zet zag, behalve hijzelf. Aangezien Bob voor zijn avondpartij een bye kreeg konden we gaan eten, in een mooi restaurant met Live muziek. Voortreffelijk en we hadden daar een regeling met het guest house, dat we een gratis glas wijn vooraf en Irish koffie nakregen. Weliswaar was er enige verwarring bij de manager, die die regeling niet kende, maar Burg was zo overtuigend, dat hij zei ok en we lieten ons alles prima smaken. Deze voorbereidende dranken en nog wat afzakkertjes waren misschien niet de beste voorbereiding voor de volgende dag, maar een kniesoor die daar toen op lette.

De volgende dag opstaand bleek dat Jacobs besluit om zich deze keer wat te matigen juist was geweest. Hij haalde 1 1/2 uit 2 waarbij hij de laatste partij uit handen gaf en de andere zijn eerste overwinning op een Rus was. Burg moest tegen een geslepen Iraniër, die opende met zetten als f6. Burg kwam dan ook in een voordelig eindspel wat hij echter niet wist te winnen. Maar niet getreurd hij had nog een kans in de laatste ronde tegen een Chinees om gedeeld derde te worden ! Dat leek te gebeuren, maar in gewonnen stand offerde hij een stuk, echter hij had een zetje overzien en verloor. Zo eindigde hij met Jacob in de middenmoot met een FIDE ranking van rond de 1850. Bob tenslotte eindigde het toernooi gedegen met een winst en een remise. Het team ging vermoeid vroeg naar bed voor het echte doel van de reis het bezoek van het centrum van Dublin.

Voor het echter zover was vertelde de guesthouse baas, dat hij helemaal geen regeling had met dat restaurant maar met het naastliggende!!

De belangrijkste hoogtepunten van Dublin waren een bezoek aan de bibliotheek met het boek van Kells en een enorme grote Bibliotheek zaal.

Dscn8381xx

Maar het echte hoogtepunt was natuurlijk de Jameson whisky toer, waar de uitleg interessant was en de proeverij het eigenlijke doel.

Dscn8413xx  

Vermeld moet worden dat Bob ook de whisky's van Burg proefde, maar dat was een detail. Vermeld mag nog wel worden, dat de kosten gedrukt werden, omdat Bob nergens hoefde te bepalen, omdat hij met zijn perskaart claimde een rapportage te maken over Dublin. Ondertussen werd er stevig gewandeld, afhankelijk van de stappenteller van Jacob of Bob 11 tot 15 kilometer.

Gedurende de wandelingen werd er veel over complottheorieën van de vluchtelingenstroom en de scherptediepte van camera’s gediscussieerd. Dat laatste in een poging van Bob om Burg ergens van te overtuigen, in de poging een beter fotograaf te worden.

groepsfoto

Na de gebruikelijke groepsfoto in 1 van de Temple Bar pubs, gingen we voldaan huiswaarts om nog voor middernacht Eemnes in te rijden.

 

2015 Nieuw viertal?.

Onze schaakclub  kent een 8-tal , sinds dit jaar 2 officiële 4-tallen en, voor een aantal leden wellicht onbekend, een officieus viertal dat een nadere introductie verdient. Het belangrijkste wapenfeit van het verborgen viertal tot nu toe was het 3 jaar op rij winnen van taarten tijdens het Heeswijk-Dinter toernooi. Door te kiezen voor een uitbreiding van de actieradius , het  deelnemen aan internationale toernooien, is sprake van een sterk argument om de ervaringen in de annalen van het DT op te nemen.

Het schaken.

De eerste inschrijving was voor het Lothian-chesstournement in Edinburh, Schotland. 

Schaakzaal

Jacob, Burg, Bob en Jan vertrokken vrijdag 9 januari en keerden zondag terug. Op zaterdag werd geschaakt, 5 ronden, 30 minuten speeltijd, in een multifunctioneel centum, gebouwd in de 70-er jaren. Allen behaalden tenminste 1 overwinning . Met daarnaast 3 remises  bereikte Bob een mooie 50 % score.

Burg speelde één opwindende partij- zie kader - en één met een bizarre spelregel-ontknoping.

Stand Schotland 

Hoe kan de met zwart spelende Eemnesser zich niet alleen redden, maar zelfs winnen ? (oplossing onderaan)

Een 14-jarig meisje zette met nog 2 seconden te spelen, voor Burg restten 3 minuten, de klok stil en stak haar hand  geruime tijd omhoog  , zonder enige communicatie, een non-verbale roep om de arbiter. Ze claimde een remise omdat de tegenstander op tijd zou spelen en niet voor de winst en zij kwalitatief de betere stukken had. De claim werd gehonoreerd!  Een lokale praktijk zo bleek, een toernooiregel.  Geen uitzondering . een turfje van nog geen meter deed  hetzelfde bij een reus met woest haar en 2 verschillende schoenen. Hier werd zelfs aan de klok gesleuteld.

Het schaken leek overigens van een zeer goed niveau. Er was een grootmeester aanwezig en veel jeugdig talent, ook de vrouwen waren goed vertegenwoordigd.  In totaal ruim 100 deelnemers. Kenmerkend voor de UK: interessant prijzengeld.

De ambiance.

Sneeuw, striemende regen, wind teisterden de oversteken tussen het hotel, de sfeerrijke  pubs  en de wandeling naar het nationaal museum van Schotlland.

De voorste rij op het bovendek van de dubbeldekker bood een fraai panorama, ondanks het gebrek aan ruitenwissers. Onze regel was: "act global, eat local''.

Fish (prima kabeljauw) en chips, veel bonen en bijbehorende drankjes waren drie dagen goed  te verdragen. Bij de Italiaan werd wel een aangebrande pizza teruggestuurd. Het pubbezoek was sfeerrijk.

Pub

Levende muziek en een hilarische dialoog met enige Schotse gasten, uitmondend in de potloodventer-act (in door Bob gebezigde van Gaal taal : somebody who sells pencils) van een van de Schotse dames, verdienen vermelding zonder verder uit te weiden over de details. De performance  kostte een van ons wel bijna zijn jas.

Het hotel was goed, al regende het binnen op de slaapkamer van Bob en Jacob. Die 2 haden beide blauwe sokken meegenomen die in 1 wasmand verdwenen met alle verwarring daaraan verbonden. Een serieus vraagstuk nu beide lange mannen hun ijzige tenen moesten beschermen. We leerden ook dat Jacob niet dol is op monkey's shoulder, een mix van verschillende soorten whisky, zelfs niet als opwarmertje.

En verder?

Een vervolg op dit avontuur is onafwendbaar. Ambitie ? Eén van de Baltische staten, geboortegrond van veel grote Russische schakers in het verleden.

 

oplossing ; (f5 en op Tb8, gewoon Kf7 want slaan kan niet)