4-tal

Maandag 28-05-2018 BSG 1- Het Dikke Torentje 1

 Whatsapp Image 2018 05 28 At 235535

De teamcaptain had grote moeite om drie gemotiveerde medespelers te vinden, maar gelukkig vond hij Martin Sprong, Hans Gevaert en Roel Terlien bereid aan te treden voor deze belangrijke laatste match in Bussum. Na de winst van concurrent Muiderberg 1 op Barneveld 4 had het 1e viertal van HDT maar één opdracht: winnen.

Misschien had het iets te maken met de tropische omstandigheden op deze mooie meiavond, maar na een slechts een paar minuten spelen kon Hans Gevaert met wit aan het eerste bord het eerste punt noteren. In de 4e zet maakte zijn tegenstander een blunder, waarna hij meteen opgaf. Voor de geïnteresseerden: e4-d5, exd5-Dxd5, Pc3-Da5, d4-Lg4

Met deze bliksemstart leek er geen vuiltje aan de lucht te zijn, maar een moment later ontstond er ook tumult aan bord 2, waaraan Martin de strijd aanbond tegen een oude clubmakker. Tot zijn grote schrik moest hij vaststellen dat hij plotseling mat was gezet en dan hoef je helemaal niet meer op te geven. Deze partij duurde wel iets langer dan die aan het eerste bord en telde maar liefst 5 zetten…

Als jongetje had Roel ooit op pijnlijke wijze een externe wedstrijd verloren van BSG en sindsdien is hij altijd extra gemotiveerd om alles uit de kast te halen voor een overwinning bij deze club. Ook nu, vele decennia na dato, zette hij aan bord 4 alles op alles om een overwinning uit het vuur te slepen. Alle stukken bleven na opening lang op het bord en na wat schermutselingen veroverde Roel een
gezonde pion. Even later kon hij beschikken over het loperpaar en had tevens een mooie stand. Zijn tegenstander kon slechts tegenstribbelen, want vervolgens won Roel een kwaliteit en kon hij ook nog even genieten van twee vrijpionnen die ongehinderd richting promotievelden daverden. Zijn opponent hield de eer aan zichzelf en staakte de strijd.

Inmiddels stond het dus 2-1 voor HDT en dat was niet genoeg voor het kampioenschap. Bob, als enige nog spelend, had dus de dure taak om minimaal een remise uit het vuur te slepen. In het middenspel veroverde hij een pion en zag een gezonde stand ontstaan op het bord. Na wat uitwisseling van stukken ontstond er een mooie vrijpion, die de vijandelijke koning op zijn plaats bond. Hierdoor kon Bob met zijn eigen koning de vijandelijke pionnen oprollen, maar zijn tegenstander liet het niet zo ver komen en gaf meer dan terecht op.

De eindstand werd dus 3-1 in het voordeel van HDT en werd ons 1e viertal op deze wijze ongeslagen kampioen van de groep. Een kampioenschap dat overigens geen beloning krijgt in de vorm van een promotie, want er valt helaas niets te promoveren.

Donderdag 12-4-2018 Het Dikke Torentje 1 - Muidenberg 1

De voorlaatste wedstrijd van ons 1e viertal was thuis tegen Muiderberg 1. Op de begane grond van Eemland had Joop Engel vier tafels en een kan koffie geregeld, zodat deze cruciale wedstrijd in alle rust kon plaatsvinden. Het grote doel was om Muiderberg van de eerste plaats in de competitie te verjagen.

Alle spelers namen dat heel serieus en zo speelde Ron met zwart een degelijke partij, waar eigenlijk niets op aan te merken valt. Het was tevens een partij die je nooit in jubileumboeken zal aantreffen, maar Ron kwam gewoon een nuttige remise overeen met zijn gelijkwaardige tegenstander. Een remise die later doorslaggevend bleek te zijn, ieder (half) punt telt…

Hans van der Molen leek wel zin te hebben in zijn partij. De captain had hem ’s ochtends nog aangetroffen in het fitnesscentrum te Laren, waar hij zich fysiek en mentaal voorbereidde op het belangrijke treffen tegen Muiderberg 1. De daar uitgevoerde krachtoefeningen bleken uitwerking te hebben op de opening die Hans met wit op het bord bracht. De c, d en e pionnen werden zonder aarzeling twee velden naar voren geschoven, waardoor Hans meteen het centrum domineerde. Lang bleven de stukken op het bord, maar na een soort afruilcircus kwam hij eerst een pion en even later een stuk voor. De tegenstander zag op tijd in dat verzet zinloos was en gaf ruiterlijk op.

Pieter-Jan maakt dit seizoen een enorme opmars door en dat was ook de reden dat hij aan het 1e bord moest plaatsnemen. Daar hij trof hij een tegenstander met een Red Bull Racing pet op het hoofd. Deze pet was symbolisch voor het spel van de man, want als een soort Max Verstappen probeerde hij Pieter meteen van de baan te tikken. Op onorthodoxe wijze viel hij aan, waarbij hij wel bijna uit de bocht vloog. Tijdens zijn actie verloor hij 3 pionnen, stond er slecht voor en mocht van geluk spreken dat Pieter een volle loper wegblunderde. Het eindspel bleek de schaakcoureur uit Muiderberg goed te beheersen en moest Pieter helaas het onderspit delven.

Inmiddels had HDT 1.5 punt verzameld en was alle aandacht gericht op het bord  waaraan Bob met wit de taak had de match te beslissen. Na een Grünfeld opening leek zijn tegenstander niet goed in het vel te zitten. Hij leed onnodig tempoverlies, liet zijn stukken niet goed samenwerken en had eigenlijk geen goed plan voor ogen. Een slechte pionzet verknalde de complete stelling en Bob maakte daar goed gebruik van door voluit aan te vallen. Dat leverde al snel een vol stuk en een mooie stand op. In de spanning van de wedstrijd zag Bob een snelle route naar mat over het hoofd, maar zijn in het nauw gebrachte tegenstander gaf op toen zijn dame reddeloos bleek na een gemene vork.

Door de 2.5-1.5 overwinning op Muiderberg 1 staat HDT nu fier bovenaan in de competitie van de 1e viertallen en rest ons nog één belangrijke match tegen BSG 1.

Vrijdag 10-3-2018 Baarn 1 - Het Dikke Torentje 1 


Nu Bob van zijn vakantie geniet en hij mij als captain vroeg bleek al snel dat het niet eenvoudig was om een team te vormen gezien drukke agenda’s van velen.
Uiteindelijk toch gelukt en zo togen Hans Gevaert, Joop Leeuwenkamp, en Jan van Katwijk en ik naar Baarn.

20180316 201656

Hans heeft net als Joop liever wit dus de indeling werd:
Bord 1 Hans


Hans en zijn opponent waren aan elkaar gewaagd al bleef de hele partij de druk van zijn tegenstander net iets groter. De zwarte Loper en Paard stonden vervelend op de achterste lijnen bij wit en Hans moest alles uit de kast halen. Uiteindelijk maakte Hans een beslissende rekenfout en verloor materiaal waarna hij opgaf.


Bord 2 Martin


Mijn tegenstander is overgevoelig voor geluid en had tijdens de partij een koptelefoon op. Toen ik dan ook vroeg waar het toilet was zei hij “doe maar thee”  😊.  Hij vertelde het intern heel goed te doen maar extern niet. Dat bleek ook want hij maakte te gemakkelijk fouten waardoor redelijk snel de partij afgelopen was en ik het eerste punt kon noteren.


Bord 3 Joop


Joop deed het prima de hele partij en kwam een beslissende pion voor. Het werd een eindspel met beide een paard en Joop 2 pionnen en de tegenstander 1 pion. Gezien de stelling zeker te winnen maar Joop liep het glippen en toen zijn enige overgebleven pion werd geslagen door het paard en hij het paard overhield was het remise.


Bord 4 Jan


Taaie partij maar na veel geschuif wist Jan rond de 25e zet een stuk te veroveren die hij niet meer prijs gaf. Goede partij met kalme bekwame opbouw.
Met een prima uitslag 2,5 – 1,5 weer naar huis en tijdelijk aan kop. Of zelfs langer als Muiderberg de komende keer verliest 😊

Martin

 

 

Donderdag 15-2-2018 Het Dikke Torentje 1 – Barneveld 4

Bij het schaken heb je veel zelf in de hand, voorbereiding, concentratie, oefening. De kracht van een tegenstander is echter een grootheid waar je geen invloed op hebt. Het treffen tussen HDT 1 en Barneveld 4 leek op papier een eenvoudige winst te kunnen opleveren, want alles was in orde. Een sterk team met een hoge score, dat bovendien zeer gemotiveerd aantrad in Grand Café Eemland.

20180215 200117

De Barnevelders waren niet op volledige oorlogssterkte, met twee jeugdige spelers en een invaller waarover later meer.
Hans van der Molen op bord 4 moest het opnemen tegen de jongste van het viertal en opende met zijn gebruikelijke d4 zet. Lang bleef de stand gelijk, totdat hij zonder aanleiding plotseling een vol stuk achter stond. Na afloop bromde Hans dat hij gewoon een zware blunder begaan had en dat hij toch al niet fijn speelt tegen zulke jonge gastjes. Dat jonge gastje wist wel raad met zijn voorsprong, een doorgebroken pion dreigde te promoveren en toen Hans inzag dat dit niet meer te vermijden was, gaf hij teleurgesteld op.
Rien maakte zijn debuut in een viertal bij HDT en bewees zichzelf meteen als een krachtige en betrouwbare speler. Met zwart aan bord 3 verdedigde hij zich met Scandinavisch en in een razend tempo verdwenen de stukken van het bord. Tijdens deze massa afruil kwam hij een kwaliteit voor en wist deze mooie voorsprong vakkundig uit te bouwen. Via rustig spel loodste hij zichzelf naar een gewonnen positie en moest zijn jonge tegenstander genoegen nemen met een verlies. Een speler met toekomst, die Rien!
Aan bord 2 trof Bob de genoemde invaller. Burg had nog onlangs tegen hem gespeeld en waarschuwde Bob voor diens schaakkracht. Een gewaarschuwd mens telt voor twee en zo was het. Bob probeerde in zijn vertrouwde Dame Gambiet te geraken, maar zijn opponent maakte er Konings-Indisch van. Het werd een partij die lang gelijk op ging, maar uiteindelijk ging de Barnevelder profiteren van zijn betere aanpak. Analyse leerde dat Bob een splijtende en vernietigende zet gemist had, maar daar heb je achteraf niets aan. Het werd dus een verliespartij en toen Bob na afloop de rating van zijn tegenstander controleerde, bleek hij een elo van 1809 te hebben en dat is niet toegestaan bij de viertallen. Een protest is onderweg en het ziet er naar uit dat wij in het gelijk worden gesteld.
Pieter-Jan is dit seizoen in een blakende vorm. Tegenstanders waar hij vroeger standaard van verloor, rolt hij tegenwoordig moeiteloos op en dat laat zijn sporen na op de ranglijst. Hij staat al een tijdje op de 4e plaats in interne competitie en dat was voor de captain ook de reden om hem op bord 1 te laten spelen. Pieter opende voorzichtig met een leeuwachtige opening, binnen onze schaakkringen een fenomeen dat modieuze aspecten begint te krijgen. Deze aanpak leverde hem vrij snel het loperpaar op, en daar is Pieter altijd heel blij mee. De Barnevelder dacht een mooie agressieve zet te kunnen doen met een paard, maar dat werd meteen afgestraft met een listig schaakje waarmee Pieter dat zelfde paard naast het bord kon zetten. Het werd nog even spannend toen een vrijpion gevaarlijk leek te worden, maar door vakkundig manoeuvreren werd de in tijdnood verkerende tegenstander naar een kansloze stelling gebracht.

 20180215 220551

De sterk spelende Pieter Jan


Door deze mooie overwinning werd het dus 2-2. Ons protest is zeer kansrijk, waardoor we mogen rekenen op een nieuwe overwinning.

 

 

Maandag 4-12-2017: V&O 1 - Het Dikke Torentje 1

De tweede wedstrijd van het 1e viertal vond plaats in het natte en winderige Loenen aan de Vecht. Vecht en Ommelanden is de naam van de plaatselijke schaakclub en telt op dit moment 13 leden. Men heeft daar geen achttal kunnen formeren, maar wel 2 viertallen en zo speelden wij tegen het 1e viertal van dit schaakgenootschap.
Roel, gezeten aan het 4e bord, speelde een geweigerde Caro Kann, en kwam al snel terecht in een bedenkelijke stand. Zijn stukken stonden elkaar vreselijk in de weg, een rokade was vrijwel onmogelijk, maar nadat een massieve pionnenformatie de hele boel dichtschoof, had Roel opeens volop aanvalsmogelijkheden. Hoe hij het flikte was volkomen onduidelijk, maar opeens stond hij twee stukken voor en begon het gelaat van zijn tegenstander sombere trekken te krijgen. Even later konden we het eerste punt noteren en kon Roel tevreden de resterende partijen volgen.
Hans speelde op eigen verzoek met wit en speelde een puike partij. Zijn stukken stonden prima gecoördineerd gericht op de vesting van zijn tegenstander. Toch slaagde hij er niet helemaal in om echt dwingend te spelen. Op een bepaald moment kon zijn tegenstander beschikken over het loperpaar, maar kon daar gelukkig geen rendement uit halen. Beide spelers zagen in dat doorspelen niet zinvol meer was en besloten tot een remise.
Ron, spelend op het 1e bord, opende met Engels en speelde een rimpelloze partij. Met een kwetsbare pion in het centrum leek hij even wat minder te staan, maar heel professioneel zorgde hij voor voldoende ondersteuning van de kostbare stukje hout. Zijn tegenstander maakte vervolgens de fout door erg passief te spelen en Ron vrijuit te laten schuiven. Zo kwam Ron geleidelijk in een volkomen gewonnen stand, die haast  niet meer te verprutsen viel. De Loener schaker zag dat op tijd in gaf sportief op en de tweede overwinning van HDT was een feit.
Voor Bob restte nog de taak om extra bordpunten en persoonlijke elopunten binnen te slepen. Met zwart zag hij zich geconfronteerd met een dame gambiet dat hij weigerde. Vervolgens ontwikkelde de partij zich volgens het bekende stramien en zat Bob een tijdje naar een prettige stand te kijken. Zijn tegenstander slaagde er toch in om d.m.v. tripleren een uiterst gevaarlijke aanvalslijn te ontwikkelen. Gelukkig had Bob een ijzersterk en niet weg te schoppen paard in het centrum staan dat het gevaar doeltreffend neutraliseerde. Zijn hevig zuchtende tegenstander stemde toe in een remise en zo konden we tevreden huiswaarts rijden met een 3-1 overwinning. Geen slecht resultaat tegen een viertal met een gemiddeld elo van ruim 1600.

Viertal1m

 

Donderdag 9-11-2017: Het Dikke Torentje 1 - VOG 1

De eerste externe wedstrijd van onze 1e viertal was thuis tegen VOG 1 uit Westbroek. De vier tegenstanders hadden geen moeite om onze nieuwe speellocatie te vinden en kwamen mooi op tijd binnen.

Op bord 3 speelde Bob met zwart. Na e4 lokte hij de Scandinavische opening uit met d5, maar wit schoof de d-pion door, waarna het een ordinaire Franse partij werd. Langzaam maar zeker veroverde Bob terrein en verkreeg een prettige stelling. Na het ruilen van de dames hoopte zijn tegenstander dat zijn doorgebroken d-pion uiteindelijk zou promoveren, maar deze was vanaf het begin kansloos en werd hij gewoon opgevreten evenals de eenzame vrijpion op de A-lijn. Met 3 tegen 6 pionnen zag de Westbroeker in dat doorspelen zinloos was en gaf ruiterlijk op.

Bord 3 werd bezet door Pieter-Jan met wit en hij speelde d5, waarna er vervolg ontstond dat in geen enkel openingsboek terug te vinden is. In de ontstane chaos veroverde Pieter al snel een paard voor een pion en kwam behoorlijk aanvallend te staan. Verdere pressie leverde hem een volle toren voordeel op en kreeg de zwarte koning het behoorlijk benauwd. Een riskante pionzet maakte het nog even spannend, maar Pieter loste deze complicatie professioneel op. Na een gedwongen en ook desastreuze torenruil besloot de zwartspeler zijn koning om te leggen.

Met 2-0 op het scorebord leek de wedstrijd een walk-over te worden voor HDT. Jaap aan bord 1 zat met zwart lang tegen een gezonde stelling aan te kijken. Zijn geschonden koningsstelling was wel een minpuntje, maar hij had nog volop kansen om te winnen. De stelling werd steeds complexer, na het ruilen van de dames werd het wel een stuk minder complex voor zijn tegenstander. Jaap raakte een kwaliteit kwijt en hier en daar een pionnetje. Uiteindelijk bleef er een stelling over waarin Jaap moest opboksen met 4 tegen 6 pionnen. Na enig nadenken restte Jaap niets anders dan opgeven.

Hans, als enige overgebleven HDT speler had nu dus de zware taak om ons 1e viertal naar de overwinning te leiden. Na een geweigerd dame gambiet ontstond er een zeer complexe stelling, waarin de speler uit Westbroek een kwetsbare geïsoleerde pion had. Ondanks de enorme druk op zijn schouders slaagde Hans er stoïcijns in om de stelling in zijn voordeel om te buigen. De situatie bleef uitermate ingewikkeld en zijn tegenstander verbruikte daardoor teveel tijd. Met 3 pionnen achter en nog maar 1 minuut op de klok gaf hij op. Een mooie 3-1 overwinning was dus een feit en dat biedt veel vertrouwen voor het verloop van de volgende wedstrijden.

DT3