2e VIERTAL

Donderdag 16-11-2017:  Het Dikke Torentje 2 - SSC 1922 1

2e 4-tal fris van start

Het 2e 4-tal was vorig seizoen houder geworden van de 'rode lantaarn'. Hierdoor had ons team meteen een automatisch doel, namelijk deze ereplaats dit keer aan een ander over te laten. Onze eerste gast in onze nieuwe residentie was SSC 1922 uit Soest.

Jan van Katwijk bracht op 'het eerste bord' met zwart de 'moderne verdediging' ten tonele. Een overvol centrum leidde voor Jan tot een loperwinst, maar enige zetten later lag zijn dame dermate onder vuur, dat hij haar moest opgeven. Het terugveroveren van de witte dame gelukte wel, maar betekende voor hem per saldo een toren in de min. Hoewel er op dat moment nog geen sprake was van opgeven, zorgde een gedwongen afruil van stukken wel voor een spoedige beëindiging van de partij. Stand 0-1.

Joop Leeuwenkamp speelde op 'het tweede bord' met wit een 'damepionopening'. Hij kwam hiermee goed uit de openingsfase. Het middenspel werd voor hem gekenmerkt door een materiële achterstand van 2 pionnen, waarbij hij weliswaar positioneel beter stond. Terwijl Joop een scherpe aanval had op de koningsvleugel, viel zijn tegenstander aan op de damevleugel. Vrij onverwachts viel na een slordige loperzet van de tegenstander, een 'toren-koning mat' als het ware uit de lucht. Stand 1-1.

Paul van der Beek beantwoordde op 'het derde bord' met zwart een 'damepionopening' met een Oude Benoni verdediging. In het middenspel wist hij zijn tegenspeler steeds verder terug te dringen, waarbij een loperaanval op 'dame en toren' hem een kwaliteit opleverde. Op den duur was de stelling voor Paul een 'een dame, 2 torens en een paard' versus 'een dame, een toren en een paard' Na een hoop gemanoeuvreer wist zijn opponent door middel van eeuwig schaak, remise af te dwingen. Stand 1,5-1,5.

Ruurd van Heerde opende op 'het vierde bord' met de koningspion en kwam in de 'Philidor verdediging' terecht. In het middenspel verloor hij door een slordige zet 2 pionnen in zijn koningsstelling en werd daardoor zwaar in de verdediging gedrukt. Een riskante zet van zijn opponent kon door Ruurd worden gerepliceerd met een aftrekaanval, wat hem een dame versus toren opleverde. Toen na verloop van tijd nog 2 pionnen kon worden bemachtigd gaf de tegenpartij zich uiteindelijk gewonnen. Stand 2,5-1,5.

In ieder geval, hoewel natuurlijk slechts tijdelijk, mogen wij ons op dit moment verheugen met een 'virtuele koppositie'. Een screenshot is al gemaakt.