Knockout reglement

De paring voor een knockoutronde geschiedt door middel van een loting.

Voor een knockoutcompetite is het noodzakelijk om een groep spelers te hebben waarbij het zo uitkomt dat je uiteindelijk met 2 spelers de finale speelt. Hiervoor is het noodzakelijk om te beginnen met 4, 8, of 16 spelers (alnaargelang het aantal leden).

Om dit voor elkaar te krijgen wordt er vaak een voorronde gespeeld met een deel van de deelnemers. Voor die voorronde vindt ook een loting plaats.

 

Een knockoutwedstrijd kent geen andere regels als een normale wedstrijd voor de competitie. De uitkomst van de K.O. wedstrijd telt ook gewoon mee voor de interne competitie en wordt in deze competitie "normaal" geregistreerd. Dus winst, remise of verlies voor deze of gene.

Voor de K.O. competitie echter is het noodzakelijk om een winnaar aan te wijzen om te kijken wie er "door" gaat. Hiervoor zijn er een aantal extra regels van belang:

1. Bij remise gaat degene door die op het moment dat de wedstrijd gespeeld word, het laagste Elo (dus niet het startElo) van de 2 heeft.

2. Mocht ook dat gelijk zijn dan wordt er doorgevluggert (met steeds verwisseling van kleur) tot er een uitkomst in het voordeel van 1 van beide spelers is. Deze gaat vervolgens door in de knockout competitie.

3. Ook bij remise in de finale wordt de winnaar uiteindelijk door vluggeren bepaald.