seizoen1920
SG Amersfoort 3 - Het Dikke Torentje 1
Een tactische opstelling deze keer

Bord 1 Sicco

Bord 2 Jacob

Bord 3 Burg

Een witte leeuw, waarin Burg eigenlijk maar kleine voordeeltjes bereikte, maar kleine voordeeltjes werden groter en groter, tot het eenmaal uit was.

Bord 4 Jan 

Bord 5 Hans G.

Mijn tegenstander stelde zich passief, maar uiterst solide op. Ik
overwoog een stuk te offferen, maar kon niks beslissends vinden (Dat bleek er achteraf ook niet te zijn). Hierna werd mijn eerste prioriteit niet te verliezen (extern!), waardoor de partij in remise verzandde.
Bord 6 Rien
Rien speelde op zijn verzoek met zwart tegen Bert Loedeman aan bord 5. Bert speelde de damegambiet in de Tarrasch variant. Rien week echter in zet 3 al af door niet C5 te spelen maar Pf6. Daar moest Bert een heel poosje naar kijken. Rien houdt daar wel van, tegenstanders op het verkeerde been zetten. De hele wedstrijd moest Bert nu lang nadenken en Rien schoof langzaam maar zeker zijn pionnen naar voren en at er zo hier en daar een paar op in het eindspel. Veel rekenwerk was er voor Rien nodig om het paard steeds op de juiste plek te zetten en zijn pionnen allemaal op witte velden vanwege de zwarte loper van Bert. Toen Rien de vrijpion zo kon doorschuiven dat Bert hem wel moest slaan, was het eigenlijk afgelopen. Nadat het DT inmiddels met 5,5-1,5 voor stond en er mat dreigde voor wit gaf Bert toch maar op.
Bord 7 Hans M.
Bord 8 Bob
Aan het achtste bord speelde Bob met zwart tegen Wemko Dijkhuis. Deze opende met e4, voor Bob het sein om met d5 de Scandinavische opening te spelen. Wit wist niet helemaal raad met dit antwoord, waarschijnlijk kende hij deze opening helemaal niet en werd de theorie meteen verlaten. Door wat ongelukkige zetten van de Amersfoorter won Bob snel een pion, maar even later bracht hij zichzelf behoorlijk in de problemen door niet adequaat te reageren op een vijandige loperzet. De koning werd hierdoor gedwongen te gaan wandelen. Normaal gesproken betekent dit een vroeg einde van de partij, maar wonderlijk genoeg wist de koning zich met behulp van wat doorgebroken pionnen te ontwikkelen tot een waar veldheer. Onder grote druk maakte wit een blunder, waardoor zwart volkomen gewonnen kwam te staan. Na het activeren van een werkloze loper en toren liet Bob zijn tegenstander nog wat spartelen, waarna de vallende vlag scherprechter werd.
Glunderend gingen we naar huis !

 

Het Dikke Torentje 1 - Paul Keres 2

Bord 1 Jacob
Jacob speelde op het eerste bord, een strijd die lang gelijk op ging. Op een gegeven moment dreigde Jacob een pion te winnen. Met Ta4 werd dat voorkomen, maar de toren stond daar behoorlijk ongelukkig. Om tegenspel te krijgen besloot de witspeler een kwaliteit te offeren. Hier wist jacob wel raad mee. Toen zijn koning, na een kleine wandeling, veilig stond kon de d-pion rustig naar het promotieveld wandelen. Een mooie overwinning.

Bord 2 Martin
Zijn tegenstander had flink wat rating meer dus hij moest aan de bak. Tegen beter weten deed hij de opening in een foute volgorde. Kwam daar toch aardig uit en stond zeker goed. Na wat mooie combinaties werd Martin te nonchalant (en vooral te snel) waardoor zijn paard in het gedrang kwam. Martin probeerde allerlei vertragingstactieken maar ging opeens wat sneller spelen met de hoop dat zijn tegenstander snel het paard zou pakken in deze stelling.

 Bord2

Bij het pakken van het paard is het mat met loper naar H5.  Maar ja, natuurlijk bleef de tegenstander rustig kijken en zag het wel. Daarna werd het (te) moeilijk met minder materiaal en moest Martin uiteindelijk het bijltje erbij neer leggen.

Bord 3 Sicco
Dit keer speelde Sicco met zwart het Frans Winawer, maar op zet 6 was hij al zetten aan t verwisselen. Misschien maar eens knotsgekke openingen gaan spelen dacht Sicco, maakt toch niet veel uit. Enfin in een best aardige stelling onderschatte hij het gemanoeuvreer van de opponent met zijn knol en ineens stond Sicco’s koningstelling heel beroerd . Einde Franse les.

Bord 4 Burg
Burg speelde weer een leeuw tegen G6. Zijn recente studies naar het spelen daartegen met f4 of h4 hielpen. Hij hoefde niet te veel energie daarin te steken en wist dat het zou gaan om de druk op e4 te controleren. Toen dat lukte ging het vanzelf en was het kiezen tussen de vele winst varianten.

Bord 5 Jan
Jan speelde op bord 5 weer een zwarte leeuw. Na een zet of 8 speelde wit Pf3 naar het verder ongedekte veld h4. Dat leek geen goede zet. Jan werd gretig, sloeg met Pf6 een pion waardoor zijn Le7 wel even dat paard ging opeten. Dat geschiedde maar resulteerde in een open stelling met ondanks een pion meer voor zwart toch een betere stelling voor wit. Het witte loperpaar bleek in die open stelling erg sterk. Jan kwam in de problemen en verloor kansloos. Een leermoment om altijd aan het systeem vast te houden en de stelling in het centrum niet open te breken.

Bord 6 Rien
Riens partij met zwart tegen John de Rooy was een klassieke Scandinavische opening die zijn tegenstander blijkbaar niet zo goed kende. Op 4. d3 spelen is niet goed. Op zet 14 volgde alsnog d4. Al die tijd had de opponent last van die pion op d3. Na veel afruilingen in het middenspel en een matdreiging van Rien in het eindspel bleef zetherhaling over en dus remise.

Bord 7 Hans G.
Om na een paar maanden schaakpauze extern weer te beginnen was misschien toch niet zo'n goed idee. Na een paar zetten was ik de theorie even kwijt en deed wat mindere zetten. Tot overmaat van ramp zag ik later spook waarna mijn tegenstander een winnende aanval kon opzetten.

Bord 8 Bob
Bob speelde met wit een Torre opening, die overging in een aangenomen damegambiet. Een loper en de dame kregen de beschikking over een prachtige diagonaal, waardoor de tegenstander in de kramp schoot en verdedigende zetten deed die de koningsvleugel alleen maar verzwakten. Als Bob iets assertiever gereageerd had op het zwakke verweer van zwart, had de partij geen 90 zetten hoeven duren. In de eindfase toen Bob meer dan gewonnen stond, had hij niet veel tijd meer en moest erg oppassen dat het geen pat werd. Dit leed bleef hem bespaard en kon hij na vele remises weer eens overwinning noteren.

Verslag En Passant - Het Dikke Torentje 1
 
Op het eerste bord speelde jacob tegen Laurents van Twillert, 300 elo punten verschil. In een Engelse partij ging het heel lang gelijk op. Jacob wist alle dreigingen goed af te wenden. In wederzijdse tijdnood miste jacob een paar keer de eenvoudige weg naar remise. Dreigde mat in 1 met het paard, maar dat werd jammer genoeg gezien. Uiteindelijk promoveerde een pion tot dame en kon jacob opgeven
 
Burg speelde de opening achteraf correct, in zijn eeuwig durende leerproces begreep hij te laat dat rocheren in deze stand echt moet en toen was het snel klaar
 
Zat helemaal in mijn element door een gewenste ontwikkeling van het londonsystem en werd flink optimistisch over mijn koningsaanval-mogelijkheden. De slimme tegenstander ruilde paarden en loper af en ging na een lange rochade gelijk op de aanval op de damevleugel. dat had ik onderschat en het resultaat was een versplinterende pionnenstelling met een niet te beschermen koning.
 
 
Sicco speelde een van z’n bizarste wedstrijden. Prutste weer eens in de opening waardoor de tegenstander een belangrijk pion op h7 kon slaan ( f5 was al geruild tegen e4) en feitelijk stond ie na 7 zetten verloren. Maar de tegenstander rokeerde niet - moeten ze lijfstraffen voor gaan uitdelen - en kon hij dreigende zetten doen waardoor de opponent geimponeerd raakte. Als troef had Sicco met zwart nog een belangrijke vrijpion en een figa tijdsvoorsprong. De tegenstander weigerde remise in de slotfase - hij had nog 2 minuten -en dacht z’n paard straffeloos terug te spelen. Maar die werd door de loper er gratis afgeslagen want anders promoveerde mn pion. Game over! Uw collega, previously better known as the escape artist:)
 
Jan speelde een solide Engelse opening. Wist het centrum goed te beheersen. Met de gefiancetteerde loper op g2 en een toren op de open C-lijn kreeg stond hij na een zet of 15 veel beter. Maar in plaats van in zijn rustige stijl door te spelen en de kwaliteit of zelfs nog meer te winnen op de damevleugel, koos hij voor een intuïtief offer op h6 wat tot een winnende koningsaanval leek te leiden. Echter zwart ontsnapte en toen kon jan opgeven met flinke materiaal achterstand. Ook na analyse bleek het offer niet correct.
 
Rien aan bord 6 met zwart tegen Sjoerd Koelewijn. De opening leek verdacht veel op een afgeslagen Dame-gambiet in een variant met een moeilijke Russische naam. Ik ken geen Russisch en de variant ook niet. Maar Sjoerd wel blijkbaar. Een pionoffer om beter te ontwikkelen leverde te weinig op. Sterker nog: niks. 1-0 voor Sjoerd.
 
Een rustige KoningsIndisch van Hans
De hele partij was er evenwicht!
Een terechte remise!
Bord 7 dus 1/2-1/2.
 
Eigenlijk zou Bob op bord 7 spelen, maar ruilde met Hans van der Molen die een grote voorkeur heeft voor wit. Op bord 8 ging de tegenstander na d4 snel uit de theorie en ontvouwde zich een partij zonder opwindende passages. Bob kreeg wel steeds licht voordeel, maar beide partijen vermeden complicaties en na een flinke afruilsessie bleven aan beide zijden 6 pionnen over in een ogenschijnlijke remisestand. De punten werden gedeeld en Bob zag dat zijn opponent diverse schouderklopjes kreeg van clubgenoten. Het vermoeden dat de bewuste speler een lage rating had, bleek te kloppen. Elo 1142 en van zo'n schaker moet je gewoon winnen om niet opnieuw een deuk op te lopen...

 

 

Verslag HSG 1 - Het Dikke Torentje 1

het kan alleen maar beter worden! 

Dat moet wel na de eerste 2 wedstrijden verloren te hebben. Want ook nu gingen we naar huis na een nederlaag van 6,5-1,5. De invallers deden hun best maar dit team uit Hoevelaken was gewoon te sterk. Maar gezien de ratings van overige ploegen hebben we wel kansen om niet onderaan te blijven. Dat is onze doel; handhaving in deze klasse en dan moeten we nog aardig aan de bak.
Hoe verliep de avond? Na snel verlies van Rien  en Hans stonden we 2-0 achter. Ook Bob, Sicco en Jaap moesten verliespunten incasseren en was het 5-0. Nu winst er niet meer inzat werd de eer belangrijker en de 1e 3 borden streden nog lang door om uiteindelijk eerst nog met 6-0 achter te komen na verlies van Burg. Toen mocht Martin het eerst halve puntje noteren en won de eindspelspecialist Jacob op bord 1 dus werd de eindstand 6,5-1,5.  Geen schande tegen deze sterke ploeg.


De spelers zeggen er zelf dit over (zie onderaan schema naam en rating tegenstander):


Jaap Bord 8 met zwart
Aan bord 8 speelde ik in een partij met zwart een siciliaan. Zoals gebruikelijk met aanval aan twee kanten. Zwart won een kwaliteit en offerde die op de volgende zet weer terug. Hij kwam erg goed te staan met een sterke koningsaanval. Tja, en dan word je wat overmoedig. Terwijl hij nog een centrumpion sloeg, overzag hij een mat “achter de paaltjes”. Wel een mooie pot.


Hans (vd M) Bord 7 met wit
Mijn opening was in orde. Op een zeker moment zag ik iets moois, een pion winst door met mijn loper te slaan op h7 en vervolgens met een schaakje een paard terug te winnen. Het was helaas te mooi om waar te zijn!


Bob Bord 6 met zwart
Ik kreeg met zwart te maken met de Engelse opening, die ik volgens de bestaande theorie aanpakte. Na een zet of 10 stond ik licht voor, totdat ik toestond dat mijn tegenstander het loperpaar veroverde. Mijn voordeel veranderde in een licht nadeel en nadat wit een stuk handiger met de pionnen schoof, kwam ik in een verloren situatie terecht. Ik probeerde tegen beter weten in nog terug te knokken, maar mijn tegenstander rondde de partij vakkundig af en ik gaf op.


Rien Bord 5 met wit
In een voor mij volslagen onbekende opening deed ik blijkbaar toch wel de goede zetten volgens mijn tegenstander, maar voor hem was het blijkbaar zeer bekend terrein. Ik kwam steeds verder onder druk te staan met deze snelle fatale afloop. Helaas.
Sicco Bord 4 met zwart
ik haalde de zetten van 2 openingsvarianten door elkaar en kwam van de ene ellende in de andere. Zo werden mijn dameloper en toren opgesloten. Vervolgens ging in vol op de aanval tegen de  witte koning, maar mijn opponent wist het vakkundig te keepen, scheelde niet veel, maar uiteindelijk kon hij gaan aanvallen en was het snel voorbij.


Martin Bord 3 met wit
De 1e 10 zetten werden in 2 minuten door mijn tegenstander gespeeld en dat bleek toch wel wat snel want daarna werd het niet eenvoudiger voor hem. Wellicht ingegeven door het grote ratingverschil maar alhoewel het geen London System was kwam ik toch in behoorlijk vertrouwd spel terecht. Mijn tegenstander sloeg 2 x remise af maar moest er toch in berusten na deze stelling.

Martin (3)
 
Burg Bord 2 met zwart
Eigenlijk prima partij gespeeld totdat ik onnodig pion weggaf, omdat ik op een val speelde. Stom ! Stond nooit ver uit elkaar, wie beter stond. Stond tijdje +0.5 maar gaf dat weg


Jacob Bord 1 met wit
In een Engelse opening kwam ik iets gedrongen te staan. Mijn tegenstander miste een paar keer de scherpere voortzetting en ik wist een algehele ruil te forceren. De stand was redelijk gelijk en veel meer dan remise zat er niet meer in. Maar de open snelschaakkampioen van Baarn, Gerben mijn tegenstander, vond dat hij aan zijn stand verplicht was om te winnen. Een foutief pionoffer en een niet geziene paardzet; opeens stond ik gewonnen.

 Jacob

In de diagramstelling dacht Gerben dat het remise was, maar met 1 pion voor speelde ik toch maar gewoon  door.  Remise kan altijd nog. Na 49 zetten was de winst binnen.

 

Verslag Het Dikke Torentje 1 -  Hoogland 3

Dat het een zwaar seizoen zou worden weten maar dat we zouden verliezen tegen Hoogland met een gemiddelde lagere rating hadden we niet verwacht.

Aan onze 2 eerste bord spelers Jacob en Burg lag het niet, en ook niet aan degene die remise hielden (Rien en Hans vd Molen). Maar 4 nullen was teleurstellend.

Hier de persoonlijke verslagen van de spelers (door hen zelf opgeschreven):

1 Jacob schrijft:

Ik had de eer om op bord 1 te spelen tegen de penningmeester van de SGS, Hans Oosterhout.

In een klassieke Konings Indisch ruilde Hans, met de witte stukken, de pion op e5. Dit is een niet zo gebruikelijke voortzetting.

Hierna volgde een paar passieve zetten van wit en na de ruil van een actieve loper tegen een paard stond zwart opeens meer dan goed. Zetje voor zetje wist ik de druk op te voeren en hoewel wit nog bleef spartelen tot zet 32 was het een makkelijke avond voor mij met de zwarte stukken.

 

2 Burg schrijft:

In een zwarte leeuw, waarin zwart een tikkeltje beter stond, leek het toch lang, dat de leeuw niet door zou slaan. Totdat de mogelijkheid van een Toren offerde zich aandiende. Het was gelijk uit en we konden nog even analyseren in de Hilt. 

3 Martin schrijft:

Ik hinkte op 2 benen; enerzijds De Leeuw willen spelen met zwart en anderzijds de zetvolgorde daar niet juist in meenemen. Dat gaat gelijk al niet goed. Op zich ging het verder nog wel tot de volgende stelling ontstond.

Martin (2)

Ik had gewoon loper E5xLoperF4 moeten doen maar sloeg met de loper op A2. Dom en dat kostte mij een pion omdat zwart nu met de loper de pion op H6 sloeg.  Daarna ging er nog veel later weer een pion af en was het eigenlijk wel uit.

4 Jan

IMG_5361

Jan Denkers kwam met wit  goed uit de opening. Na 12 zetten stonden zijn stukken erg actief en kwam zwart op de damevleugel erg gedrongen te staan.  Dit moest wel uitmonden in materiaalvoordeel. Jan was echter wat te gretig, hij kwam weliswaar een pion voor, maar de stelling vereenvoudigde en zwart kon de pion eenvoudig terugwinnen en hield een betere stelling over. Vervolgens gaf Jan de kwaliteit weg. Het eindspel was complex, zijn tegenstander kwam in tijdnood, het leek op remise uit te draaien maar zwart bleef de juiste zetten spelen. In de slotfase verspeelde Jan onnodig zijn loper waarna hij opgaf

5 Pieter-Jan

Niks van bekend, behalve dat het snel ging.

 

6 Bob schrijft:

Ik speelde met tegen Jos van Ophem die met de oud indische verdediging reageerde op d4. Ik verkreeg een nogal actieve stelling, maar kreeg daarna een heftige aanval te verduren van zwart. Na een gedwongen dameruil kwam ik beter te staan, maar het hele verdedigingsproces kostte mij erg veel tijd, waardoor ik in tijdnood kwam en dat gebeurt me niet vaak. In een remisestand deed ik daardoor een verkeerde zet, die verlies opleverde.

7 Rien schrijft:

Mijn partij aan het 7e bord met zwart kende voor mij een geheel onbekende opening. Ik moest alle zeilen bijzetten om niet overlopen te worden. Uiteindelijk won ik een pion tegen een dubbelpion op de b-lijn. Zetherhaling waar ik hem op wees redde mijn partij want hij had mat in 2 blijkbaar over het hoofd gezien.

8 Hans vd M

Een rustige konings-Indisch. Op zeker moment kwam ik een stuk voor. Echter op het eind stond mijn koning en een toren nogal gedrongen en kon hij remise bereiken door herhaling van zetten.