SGS-beker

Het Dikke Torentje - Paul Keres

Vooraf was er weinig hoop om de tweede ronde van de beker te overleven, al leeft de stellige overtuiging, dat ons viertal een ploeg van rond de 2000 ELO aan kan als alles meezit. Na een uur of twee spelen leek dat ook nog wel mogelijk. Jacob stond gewoon remise, Kees beter, Burg had nog steeds compensatie voor zijn pion in het Morra Gambiet en Dirk Jan stond moeilijk, maar nog niet verloren. Toen begon het eigenlijk snel duidelijk te worden. Dirk-Jan ging er vrij kansloos af en Kees moest genoegen nemen met remise, wat natuurlijk knap genoeg was! Burg bleek op de 10e zet een mindere kennis van de variant te hebben dan zijn tegenstander en zette zijn loper op g3 ipv e3 wat logisch leek, maar later het verschil bleek te maken. Toen hij zijn kans op remise miste, moest hij het hoofd buigen. Ook Jacob miste een remise variant en hoewel we dus taai waren, was het toch gewoon ½ - 3 ½. Volgend jaar beter !

Zie ook dit

 

TRIO – Het Dikke Torentje

De wedstrijdleider sprak ons meteen al moet in, door te vertellen, dat TRIO, wat net als wij in de 2e klasse speelt, nog nooit t de tweede ronde gehaald had.

De partijen ontwikkelden zich ook goed, nadat de koffie op was, stond Burg duidelijk beter. Zijn tegenstander speelde de Aljechin verdediging en dat was het enige moment, waar Burg over moest denken. Zelf speelt hij deze al 40 jaar met zwart en dus heeft hij wel enige kennis. De redenering die hij volgde was dat de rating van de tegenstander 1635 eigenlijk te laag is voor een complexe verdediging als Aljechin. Dus koos hij voor het lastige vierpionnen spel, waar hij aannam, dat de tegenstander het eigenlijk niet meer dan 10 zetten zou beheersen, wat wel nodig is voor dit. Hierover later meer.

Jacob speelde een afruilvariant van het Frans, waarin wit een geïsoleerde centrum pion heeft. Stand gelijk, maar het is eigenlijk zo, dat als je in die fase niets bereikt hebt tegen Jacob, je gewoon verliest. Zijn tegenstander (1768 ELO) leek ook nog eens niet erg op dreef, ook gezien hij zich later (ik neem de spanning van het verslag een beetje weg), zich simpel mat in 1 liet zetten.

Kees en Dirk Jan stonden intussen een beetje onder druk, waarbij Kees een sterke tegenstander had (1891) en Dirk Jan zwart had.

Bij Kees werd de druk zo groot, dat hij gedwongen om wat spel te krijgen een stuk offerde, wat zeker wel (vage) kansen leek te hebben. Dirk Jan haalde echter met een kleine combinatie de dreiging weg, door de dames te ruilen en zijn op papier iets sterkere tegenstander (1675) leek mentaal rijp voor remise.

Ondertussen had Burg een mooie stand bereikt, waar zijn tegenstander h6 naliet en Pg5 toeliet. Het is eigenlijk virtueel uit. Grappig is dat FRITZ dit niet ziet, omdat het mat of materiaal voordeel pas 15 zetten of zo later is.

Burg Trio2

Omdat zijn tegenstander lang na ging zitten denken, was het toch Jacob, die zoals al verklapt als eerste won met een mooie aanval, waar mat onvermijdbaar was, al zag zijn tegenstander dat pas toen het zover was.

Toen Burg eenmaal f6 gespeeld had, was het mat met de koningin op g7 een kwestie van tijd, die de tegenstander ook nam.

Burg Trio1

Toen het 2-0 was hadden we volgens de oude regels de volgende ronde bereikt, omdat het resultaat van het 4e bord (Dirk Jan) bij gelijk spel zou vervallen. Nu geldt echter dat er eerst nog gevluggerd moet worden, waar niemand meer na uitkeek (een slechte nieuwe regel).

Toen Kees toch uiteindelijk snel verloor, leek het lange wachten op de voorspelbare remise bij Dirk Jan begonnen. Echter duidelijk was, dat Dirk Jan bij ieder zet een beetje beter kwam te staan, omdat zijn tegenstander forceerde.

Uiteindelijk bood die toch maar remise aan en konden we naar huis, een ronde verder (1,5-2,5), maar in de wetenschap, dat we het tegen een van de sterkste verenigingen van Utrecht (Paul Keres), met spelers van allemaal ratings van boven de 2100 niet makkelijk zullen hebben.

Statisch minder dan 1 procent kans, maar de toren is rond, dus je weet het nooit.