Qua positie was promoveren of degraderen niet meer mogelijk dus er was niets te verliezen. Maar de wedstrijd van Jan blijkt achteraf een bepalende factor voor winst of verlies.
En, eerlijk is eerlijk, En Passant was in dit geval ook nog onze tegenstander en had een ietwat gehavend team met veel invallers.
Puntjes laten liggen doet Dirk Jan niet snel en bij zo’n stevige tegenstander remise is houden is netjes. Zag er eerst niet naar uit maar het past in de reeks dit jaar. Dirk Jan is veel aan het eerste bord met wit en dit is de 4e remise.
Meest opmerkelijke moment was dat halverwege de partij een beetje verwarde speler met kopje koffie tegenover Jacob wilde plaatsnemen. De man was de verkeerde ruimte ingelopen. Het was nog mooier geweest als deze man ook nog een slechte zet had gedaan. Helaas. In de partij was de stand zeer lang gelijk, maar in tijdnood koos Jacob voor een verkeerd aanvalsplan. Tegenstander wist daar wel raad mee. Een nederlaag.
Burg stond goed, maar zoals hij stelt “de juist killer in de leeuw vinden is nog leerproces”.
Daarna werd de stand minder en remise aangeboden in stand die alle kanten op kon. Teveel verliezen is ook niet goed voor moraal. Burg gaf aan: “Nieuw plan denk ik. Als ik de killer niet vind, remise aanbieden en thuis oefenen”.
Martin Sprong-Jacob de Graaf 1-0
Jacob is een aanvallende speler maar Martin was hem deze keer voor door een snelle oprukkende H-pion in het London System. Het werd een gek partijtje waarbij Jacob erg goed terugkwam. Gelukkig wist Martin door goed vervolg pionnen te roven en dat nekte Jacob uiteindelijk.
Jan stond volledig gewonnen na 13 zetten met een snelle directe matmogelijkheid maar op het afmaakmoment heeft Jan niet lang genoeg gedacht. De tegenstander ontsnapt en had ongelofelijk mazzel, en stond nog steeds in mindere stand. Maar Jan was toch aangeslagen, de stelling werd steeds minder en verliest uiteindelijk.
Bert-Jan speelde aan bord 7 met wit tegen Aart de Jong, die twintig minuten te laat aankwam. Terwijl Bert-Jan voorzichtig begon, bleek zijn tegenstander avontuurlijk ingesteld en daar houdt Bert-Jan wel van. Er ontstond een ongewone stelling, waarin zwart in een poging de Loper van wit op g5 te verjagen wel erg ver oprukte met zijn f, g -en h-pion waardoor zijn inmiddels gerokeerde Koning wat bloot kwam te staan. Ondertussen stond er nog een zwarte pion van zwart op e7 die pas op de 24ste zet naar e5 geschoven werd! Bert-Jan won een pion, daarna nog een en De Jong werd door hem geforceerd om zijn Dame te ruilen voor twee Torens. De witte stelling was inmiddels goed, maar de tegenstander probeerde nog wat trucjes. Kop er goed bijhouden was belangrijk en tenslotte met Dame en oprukkende pionnen op de Koningsvleugel een matnet in elkaar flansen. Een zet voordat zwart mat zou gaan gaf De Jong op. Typisch voorbeeld van profiteren van wat foutjes bij je tegenstander.
Op het laatste bord trad Sicco met zwart aan tegen een taaie tegenstander, die gelukkig moeite bleek te hebben met alle verwikkelingen. Na enig afruilen en wat ongelukkige zetten van de opponent ontstond er voor Sicco een iets gunstiger eindspel. Waarbij het paard van de opponent geen kant uit kon, en hij die met pion moest geven tegen mijn loper. Het overblijvende pionneneindspel was kat-in-het-bakkie voor Sicco.
Kansloos
2e overwinning
Op papier de gemakkelijkste tegenstander maar wel met 2 invallers deze keer en wel Bob en Rien.
Vreeswijk is ook best een eindje al hebben onze tegenstanders op 7 maart het moeilijker; die moeten helemaal uit Oudewater komen (klein uurtje?).
We speelden op het terrein van Fort Vreeswijk en om 21.15 kreeg Bob al een remiseaanbod. Terecht beleef hij doorspelen en had het paardenpaar tegenover een loperpaar maar met een pionnetje meer. Martin kon met het London System om 21.25 al een punt noteren. Een open h-lijn is toch een fijne start bij dit systeem. Dus 1-0. Bert Jan zag een wending met de dame van de tegenstander over het hoofd (een schaakje met gevolgen..) en werd geconfronteerd met oprukkende pionnen richting de 1e lijn. De stand werd daardoor 1-1. Inmiddels had Hans een vork over het hoofd gezien en dat kostte een stuk. Jacob kwam niet heel lekker uit de leeuw maar wist op bekwame rustige wijze het voordeel op het eind weer te halen waarna het pionnetjes ophalen werd en afronden. En weer op voorsprong 2-1.
Dirk Jan ruilde zijn dame tegen lichtere stukken (dame van de tegenstander was er al niet meer) met de gedachte dat het met 5 tegen 3 pionnen (want dat was er nog over) altijd te winnen moest zijn. Dat bleek later niet zo eenvoudig. Maar eerst wist Jan een perfecte bekwame leeuw te plaatsen en om 22.30 noteerden we dan ook 3-1. Dirk Jan wist met weinig tijd niet te winnen en deed 2 x een ongeldige zet terwijl de tegenstander remise bleef aanbieden die geweigerd werd. Achteraf bleek dat de 10 seconden per zet niet ingesteld was. Maar goed; remise uiteindelijk en 3,5 – 1,5.
Bob deed het prima maar wist het pionnetje voorsprong niet te verzilveren. Toch fijn dat we door Bob’s remise wisten dat we al een teampunt hadden en werd het 4 – 2. Hans weerde zich dapper met een stuk achter maar bezweek toch in het eindspel en de stand werd 4 – 3.
En toen was het berenspannend. Bij remise van de laatste partij hadden we al teamwinst.
Dus Rien moest aan de bak. Stond lang onder druk meer bleef sterk verdedigen en uiteindelijk ging de strijd tussen zijn dame en paard en de dame met loper van zijn opponent. Daarbij had Rien slim een vrijpion weten te creëren en die bleek oppermachtig. Fraaie rustig uitgespeelde match. De invallers hebben voor belangrijke punten gezorgd en Rien was blij (en wij ook). Belangrijke punten want nu zitten we stevig in de middenmoot en met 2 wedstrijden te gaan kunnen we praktisch niet meer degraderen.
Wel ook wat lesjes van deze wedstrijd geleerd:
- Controleer altijd je klok; krijg je wel 10 seconden per zet (je moet het zelf constateren)
- Zeker de laatste spelers moeten eigenlijk de stand vragen aan de teamleider en zoals hier eigenlijk remise moeten aanbieden vanuit teambelang (geen verwijt hoor Rien 😊 ; meer een attentiepunt voor iedereen in de toekomst). Nu liepen we meer risico als team.
- Overleg altijd met de teamleider voordat je opgeeft of remise wil aanbieden.
Geen overwinningen in 2e pot in het verre Vinkeveen (door Bob Kat)
Het eerste treffen in de achtallen competitie speelde zich af in het verre en donkere Vinkeveen. De eerste klap is een daalder waard, zegt het oude spreekwoord en met goede moed begon een gelegenheidsteam van HDT aan een wedstrijd tegen Denk en Zet, die op papier beloofde zwaar te worden.
Op bord speelde Hans met zwart tegen een jonge speler die hem verraste met het Urusov gambiet. Deze openingsgrap kostte hem in zet 4 meteen een vol paard zonder enige compensatie. Als je zo vroeg tegen een onoverbrugbare achterstand moet aankijken, wordt zo’n schaakavondje geen pleziertje. Na zet 13 was het gedaan en kon hij op zijn gemak de overige partijen bekijken.
Bob, gezeten met zwart aan bord 6, had ook geen succesvolle avond. Weliswaar duurde zijn partij een stuk langer, maar na het verlies van een pion werd het wel duidelijk wie de winnaar zou worden. De Vinkeveense tegenstander ruilde in hoog tempo alle stukken af, waarna Bob’s koning een vrijpion moest blijven bewaken. Op de andere vleugel dreigden zijn eigen pionnen opgeruimd te worden, waarna Bob helaas moest capituleren.
Joop heeft de laatste paar wedstrijden zijn wonderbaarlijke opkomst niet kunnen vasthouden en in Vinkeveen was hij geen schim meer van de eloquente speler die hij de laatste tijd was. In de opening werd een paard alle kanten op gejaagd en liep hierdoor onnodig tempoverlies op. De stukken bleven lang op het bord, terwijl Joop’s naakte koning van alle kanten werd aangevallen door allerlei vervelende stukken. Hij zag geen oplossing meer en besloot maar op te geven.
Op bord 1 speelde Dirk-Jan op zijn bekende stoïcijnse manier een foutloze partij, waarin weinig opwindende elementen zaten. Het ging lang gelijk op en veroverde hij wat terrein, maar toch besloten de twee spelers tot een remise en was het eerste halve punt een feit.
Sicco heeft onlangs e4 benoemd als nieuw project en werd geconfronteerd met de Philidor, hoewel zijn tegenstander deze opening speelde zonder hem te kennen. Hij liet een loper insluiten en was die ook kwijt, maar kreeg hier 2 pionnen voor terug. Ondertussen ontstond er wel een behoorlijk slechte stand, die zich alleen maar verergerde. Ook hier konden we een 0 optekenen en beklaagde Sicco zich over de hoge temperatuur in het schaaklokaal.
Uiteraard speelde Burg met zwart de Zwarte Leeuw, maar deze keer kon hij geen vuist maken met deze exotische opening. Misschien beschouwt hij het niet rokeren te veel als dogma, want zijn Vinkeveense opponent maakte daar handig gebruik van. Burg’s koning moest zorgwekkend veel aan de wandel, terwijl zijn stelling als een kaartenhuis ineenzakte. Opnieuw konden we een 0 noteren en begon deze exercitie een beetje pijnlijk te worden.
Op bord 7 speelde Rien met wit een puike partij. Na 14 zetten waren alle lopers eraf en had hij een stuk betere pionnenstructuur. Beide spelers rondden de partij professioneel en degelijk af en besloten tot een terechte remise. Rien heeft opnieuw bewezen een goede en betrouwbare teamspeler te zijn!
Aan bord 5 opende Jan Denkers met zijn vertrouwde Engelse opening en heel lang bleef de partij in evenwicht. Naarmate de tijd verstreek werd de stand ook ingewikkelder en uiteindelijk kwamen de twee spelers in tijdnood. Er moest snel gespeeld worden en Jan waande zich op een bepaald moment bij een vluggertjes toernooi, want toen zijn opponent zijn koning schaak liet staan, sloeg hij die er wild vanaf. Hier moest de wedstrijdleider ingrijpen en kreeg Jan tot zijn tevredenheid 2 minuten extra denktijd. Dat leverde hem geen overwinning op, maar wel een remise die de eindstand op 6.5-1.5 bracht.
Een slecht begin, maar waarschijnlijk mogen we de komende partijen weer rekenen op de aanwezigheid van een paar kanjers, die in Vinkeveen helaas ontbraken.
Matige start van het 1e tegen Damrakkers
Door het samengaan van SGS & OSBO plus de ingevoerde zaterdagcompetitie voor sommige teams is de competitie voor het eerste jaar wat vreemd ingedeeld. Qua kracht ligt het niet allemaal dicht bij elkaar dus de toppers zullen zich snel aftekenen. Nu al zie je 2 ploegen met 6,5 winnen en dat zegt wel iets.
Jacob en Bert-Jan konden er niet bij zijn dus het team miste 2 sterke spelers. Op papier zijn de Damrakkers qua rating ongeveer gelijk maar qua partijen niet helemaal en lag de winst voor HDT uiteindelijk voor het grijpen. Martin verzaakt een bepaalde zet waarbij de tegenstander naar eigen zeggen gelijk had opgegeven en Jan ziet in de hectiek een mat in een over het hoofd.
Maar goed. Vrij snel was er iets fout gegaan in de Siciliaanse partij van Hans (bord 6) dus daar was het eerste punt voor de tegenstander.
Kees zorgde in een engelse partij aan het 3e bord snel daarna voor een punt en ook de nieuweling Sicco pakte aan brod 5 gelijk een vol punt terwijl hij in eerste instantie toch vrij gedrongen leek te staan.
Burg kwam in het volgende leermoment van de leeuw, bij een goede stand verzuimde hij te rocheren, de tegenstnder kreeg tegenkansen en tikte het uit.
Pieter Jan zorgde ook snel in een siciliaan voor een punt aan bord 7 dus 3-1 was al binnen.
Martin stond sterk en speelde op bord 4 maar verzuimde bij de volgende stelling gelijk door te pakken met het e-paard naar G6 (wel gezien maar dacht tijd hebben om eerst de loper op de g-lijn op te halen en dat was helemaal niet nodig). Daarna kwam de malaise en mocht de tegenstander een punt noteren.
Jan dacht het helemaal verprutst te hebben aan bord 8 in een engelse partij en wilde graag remise aanbieden dat geaccepteerd werd maar er was een mogelijkheid om in een zet mat te geven Td8.
Tja, en toe ging om verlies of remise voor de teams. Dirk Jan speelde defensief en is daar ook ijzersterk is en opnieuw bewees hij in een nadelig eindspel toch behndig met de pionnetjes en de koning te zijn. De tijd tikte weg en temeer hij meer tijd had kon een remise worden genoteerd; zowel voor hem als voor het team. Knap werk van hem.