De dood of de gladiolen

Ik heb vorig jaar op het forum, wat nu zo'n beetje is doodgebloed, een voorstel voor wijzigingen van de knockout-spelregels gemaakt. Hoewel dit idee niet is overgenomen in de ledenvergadering, en dit wat mij betreft ook niet hoeft, wil ik, voor degene die geinteresseerd zijn, mijn ideeen toch nog een keer ten toon spreiden. 

Ik heb het oorspronkelijke voorstel wat gestript. Wat over blijft is een best wel aardig idee om, hoe dan ook, elke partij tot een beslissing te laten komen. Hierbij wordt de ruimte die de remisemarge ons nog biedt ten volle uitgebuit.

Voorstel

Mijn voorstel is om het begrip remise met ingang van het komende seizoen compleet te schrappen. Je kan dus alleen nog maar winnen of verliezen en we doen niet meer aan remise. Het komt op het volgende neer:

1. Je wint bij een reglementaire winst.
2. Je wint bij een reglementaire remise, als je meer materiaal hebt.
3. Je wint bij een reglementaire remise met gelijk materiaal, als je zwart hebt.

Je kunt het ook zo zeggen: Wit wint als hij mat zet of door opgave van zwart. Of hij wint als hij een plusremise heeft. In alle andere gevallen wint zwart.

Ik heb een documentje geschreven waarin ik het het allemaal nog eens uitgebreid beschrijf, beargumenteer en probeer te bewijzen. Dit documentje kan je hier downloaden.